Home » Recensies: Boeken » Recensie: Het Slot

Recensie: Het Slot

21844258Auteur: Franz Kafka
Titel: Het Slot
Genre: Literatuur, klassiekers
Taal: Nederlands
Jaar: 1926
ISBN: 9789041709820
Aantal pagina’s: 336
Gelezen: Juli 2017
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Hoewel Het slot, net als de rest van het ongepubliceerde oeuvre, door Kafka bestemd werd voor de brandstapel (waarvan zijn vriend Max Brod het redde), moet het door de schrijver beschouwd zijn als zijn magnum opus.
Het slot is te lezen als een droom: je moet ergens naartoe, dat is van het hoogste belang; aanvankelijk verloopt alles vlot, maar gaandeweg ontmoet je steeds meer hinderpalen en je wordt wakker zonder je doel te hebben bereikt. Maar de roman is ook een verbeelding van de staatsmacht: het centrum van die macht is te omcirkelen, niet te bereiken, laat staan te begrijpen.

Recensie
Ik heb een dikke bundel met alle verhalen van Kafka. Daar had ik er al twee uit gelezen en laatst besloot ik dat het tijd was voor een derde. Dat was ‘Het Slot’ (das Schloß).

Ik vond het een erg sterk verhaal met een goede setting. K. moet naar het kasteel omdat hij daar aan het werk zal gaan. Maar keer op keer wordt hij tegengewerkt door zijn assistenten en de vrouwen die hij tegenkomt. Hij wil afspraken maken, maar daar komt nooit iets van terecht. Het verhaal lijkt erg op Het Proces, een verhaal waar ook niets lijkt te kloppen en alles misgaat, maar waarin het zo verwoordt en goedgepraat dat het toch lijkt te kloppen.

De sfeer uit het boek is erg sterk. Je voelt de afkeer van de bureaucratie, zonder dat deze expliciet wordt verwoord.

Het is wederom een erg sterk verhaal dat je aan het denken zet. Je moet er wel voor werken, het verhaal bevat veel lange dialogen die soms wat langdradig zijn. Het is hard werken, maar het verhaal is het waard.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s