Home » Recensies: Boeken » Recensie: Tales of the unexpected

Recensie: Tales of the unexpected

394689Auteur: Roald Dahl
Titel: Tales of the unexpected
Genre: Korte verhalen, fictie
Taal: Engels
Jaar: 1979
ISBN: 9780679729891
Aantal pagina’s: 471
Gelezen: Juni 2017
♥♥♥

Omslagtekst:
A wine connoisseur with an infallible palate and a sinister taste in wagers. A decrepit old man with a masterpiece tattooed on his back. A voracious adventuress, a gentle cuckold, and a garden sculpture that becomes an instrument of sadistic vengeance. Social climbers who climb a bit too quickly. Philanderers whose deceptions are a trifle too ornate. Impeccable servants whose bland masks slip for one vertiginous instant.

In these deliciously nasty stories an internationally acclaimed practitioner of the short narrative works his own brand of black magic: tantalizing, amusing, and sometimes terrifying readers into a new sense of what lurks beneath the ordinary. Included in Roald Dahl’s Tales of the Unexpected are such notorious gems of the bizarre as “The Sound Machine,” “Lamb to Slaughter,” “Neck,” and “The Landlady.”
Recensie
Als ik één auteur moet noemen als favoriete auteur van mijn kindertijd, dan moet dat wel Roald Dahl zijn. Ik heb zijn boeken echt verslonden toen ik klein was, en ik moet zeggen dat ik ze nog steeds bijzonder waardeer. Mathilda, De Griezels, De GVR, stuk voor stuk prachtboeken! Dahl heeft echter ook genoeg geschreven voor volwassenen en toen ik in Books4Life deze verhalenbundel tegen kwam, kon ik die dan ook niet laten liggen. Hoewel ik geen fan ben van verhalenbundels, wilde ik deze toch heel graag lezen.

Ik moet zeggen dat zijn schrijfstijl heel anders is dan in zijn kinderboeken. Zijn denkwijze is in de jeugdboeken speels en grappig, maar in deze bundel krijgt de speelsheid een donker tintje. De verhalen zijn duisterder, wat meer horror dan humor. Niets mis mee, en ook dat waardeer ik wel, maar het is wel iets dat opvalt als je zijn boeken naast elkaar legt.

De schrijfstijl zelf is ook in deze korte verhalen erg sterk. De verhalen trekken je naar binnen tot aan het ‘onverwachte einde’ waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten. In weinig woorden wordt een heldere en geloofwaardige setting neergezet waar je als lezer zo in kunt stappen.
Ik zet ‘onverwacht einde’ hier tussen aanhalingstekens. De titel van de bundel geeft aan dat de verhalen een onverwachte twist hebben. Helaas zijn deze bijna altijd voorspelbaar en dat is wel zonde. Ik vond de verhalen op zich zelf spannend (een enkeling is wel saai, maar de meeste zijn erg sterk), en de eindes waren prima, maar om daar nu vanuit te gaan als de sterke kant van het verhaal, dat gaat wat mij betreft te ver omdat ze niet zo onverwacht zijn.

Dus, lees deze bundel maar verwacht geen al te hoge twists aan het einde van de verhalen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s