Home » Recensies: Boeken » Recensie: The Crane Wife

Recensie: The Crane Wife

20893446Auteur: Patrick Ness
Titel: The Crane Wife
Genre: Literatuur magisch realisme
Taal: Engels
Jaar: 2013
ISBN: 9780143126171
Aantal pagina’s: 320
Gelezen: Mei 2017
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
George Duncan is an American living and working in London.  At forty-eight, he owns a small print shop, is divorced, and lonelier than he realizes.  All of the women with whom he has relationships eventually leave him for being too nice.  But one night he is woken by an astonishing sound—a terrific keening, which is coming from somewhere in his garden.  When he investigates he finds a great white crane, a bird taller than even himself.  It has been shot through the wing with an arrow.  Moved more than he can say, George struggles to take out the arrow from the bird’s wing, saving its life before it flies away into the night sky.

The next morning, a shaken George tries to go about his daily life, retreating to the back of his store and making cuttings from discarded books—a harmless, personal hobby—when through the front door of the shop a woman walks in.  Her name is Kumiko, and she asks George to help her with her own artwork.  George is dumbstruck by her beauty and her enigmatic nature, and begins to fall desperately in love with her.   She seems to hold the potential to change his entire life, if he could only get her to reveal the secret of who she is and why she has brought her artwork to him.

Witty, magical, and romantic, The Crane Wife is a story of passion and sacrifice, that resonates on the level of dream and myth.  It is a novel that celebrates the creative imagination, and the disruptive power of love.


Recensie:
Pfoe, hoe kan ik een recensie schrijven van dit boek? Dit was een van de twee boeken die ik als case study heb gebruikt voor mijn scriptie, en ik heb het hele boek vergeleken met de Nederlandse vertaling, zin voor zin, woord voor woord. Maar het boek is zo prachtig dat ik vind dat jullie hem ook moeten lezen, dus ik wil er wel een recensie van schrijven.

Het is een verhaal dat gebaseerd is op een Japanse mythe. Meerdere verhaallijnen komen samen. De ene verhaallijn is het verhaal van George, die verliefd wordt op de mysterieuze Kumiko, een vrouw van wie hij eigenlijk weinig af weet. De tweede verhaallijn is van zijn dochter Amanda, haar verhaallijn gaat over liefde en vriendschap en hoe dat soms niet allemaal zo makkelijk gaat. De derde verhaallijn is gebaseerd op de mythe. Het gaat over een vrouw die wordt geboren in a cloud (‘in een wolkenzucht’) en haar relatie tot de mensen, de natuur en de vulkaan.

Het is een prachtig verhaal. De verhaallijnen van George en Amanda zijn simpel, maar interessant. Ze wekken je interesse en je wil meer over hen te weten komen. Ze voelen ook heel reëel aan, ze zijn goed uitgewerkt. Het verhaal van de mythe is intrigerend. Je weet niet precies waar het over gaat, maar het is prachtig geschreven en uiteindelijk vermengt deze verhaallijn zicht dan ook met die van George en uiteindelijk ook die van Amanda.

De schrijfstijl is bijzonder sterk. Het is gedetailleerd en levendig en houd je aandacht vast. Daarnaast is het verhaal ook spannend, je blijft doorlezen.

De andere boeken van Patrick Ness die ik al gelezen heb (want wie mijn blog vaker leest, weet dat ik groot fan ben), waren allemaal jeugd of young adult. Dit is een boek voor volwassenen, maar ook daar is hij bijzonder sterk in. Het verhaal heeft een diepere laag en geeft betekenis, en het is voor de lezer een prachtig kunstwerk om te lezen.

Zie ook de recensies van Zeven minuten na middernacht/A monster calls (klik), More than this (klik), en The knife of never letting go (klik).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s