Home » Recensies: Boeken » Recensie: De erfenis van Richard Grenville (De verborgen universiteit deel 1)

Recensie: De erfenis van Richard Grenville (De verborgen universiteit deel 1)

11364482Auteur: Natalie Koch
Titel: De erfenis van Richard Grenville
Serie: De verborgen universiteit #1
Genre: Fantasy
Taal: Nederlands
Jaar: 2011
ISBN: 9789021439716
Aantal pagina’s:
623
Gelezen: December 2017
♥♥♥

Omslagtekst:
Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken. Terwijl ze colleges volgt en van het studentenleven geniet, bestudeert ze in het geheim magie en leert haar krachten ontwikkelen. Ze ontdekt dat Londen vol geheime plekken zit, van verborgen kelders en kroegen tot spookmetrostations, en het wordt haar vooral duidelijk dat ze tegenover de buitenwereld niets mag loslaten over deze wereld.

Intussen gebeuren er raadselachtige dingen; als eerst een docent en daarna haar huisgenote, het dromerige goth-meisje Rain, ten prooi vallen aan een onverklaarbare bewusteloosheid, gaat ze op onderzoek uit. Iemand houdt haar in de gaten, maar wie – en waarom?

De erfenis van Richard Grenville is het eerste deel van de trilogie De verborgen universiteit. Het is een verhaal over magie, een kunst en wetenschap die nog springlevend is – maar hoe lang nog?

Recensie:
Vorig jaar liep ik stage bij de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre en hielp ik als vrijwilliger mee bij de Dag van het Fantastische Boek, een evenement waarbij het Nederlandstalige fantasyverhaal centraal staat. Hierover later meer. Als bedankje mochten alle vrijwilligers een boek uitkiezen uit de shortlist van de Harland Awards Romanprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste fantasy boek van Nederlandse bodem. Ik koos het eerste deel van een trilogie van Natalie Koch. Degene achter het kraampje zei dat dit boek beter was dan Harry Potter. Nu vond ik dat moeilijk te geloven, want er zijn niet veel boeken die beter zijn dan Harry Potter, maar ik was toch wel geïntrigeerd en nam het boek mee.

Het duurde een tijdje tot ik het ging lezen. Het boek is namelijk nogal dik en om de een of andere reden pak ik die niet zo snel op (daarom staan er ook nog dikke pillen van Tolstoy en Dostoevsky ongelezen in mijn boekenkast). Eind vorig jaar vond ik het dan toch eindelijk eens tijd worden.

Het is een goed boek, spannend en leuk om te lezen. Het plot is sterk, en ik vond Alexa een leuk personage. Ook de andere personages waren erg kleurrijk en goed neergezet. Vooral Sander was erg tof.

Mijn grootste probleem met dit boek was echter dat het meer een hervertelling van Harry Potter lijkt, dan een nieuwe serie. Ik weet natuurlijk nog niet wat er in de andere delen gebeurd, maar dit boek lijkt er ontzettend op. Hoofdpersoon Alexa ontdekt dat ze magische krachten heeft, die ze heeft geërfd van haar overleden vader. Ze is even roekeloos als Harry en weet zichzelf keer op keer in de problemen te brengen. Ook andere personages lijken op Harry Potter personages. Ik kon zo een professor Lupin aanwijzen, en een Snape. De spreuken zijn in het Latijn en wanneer er aan Alexa wordt verteld wat ze is, wordt er letterlijk dit gezegd: ‘Je bent een maga, Alexa’. (dat is overigens wel een aanpassing, ze zijn geen tovenaars, maar magi (magus, maga, afhankelijk van m/v/meervoud). Maar dit lijkt toch superveel op Hagrid die zegt ‘Ye’re a wizard, Harry’, maar dan zonder het toffe accent.

Er zijn wel enkele originele dingen in het verhaal. Het plot was wel vernieuwend. Maar alles eromheen was gewoon de Harry Potter setting. Misschien geen hervertelling, maar eerder een fanfictie. Ik weet niet hoe ik het moet benoemen. Maar ik vind het wel jammer dat zo veel dingen niet origineel waren.

Daarnaast zitten er wat plotwendingen en onthullingen in het verhaal die je als lezer ver van te voren ziet aankomen, en ook dat is jammer.

Ten slotte wat kleine ergernissen, zoals dat de Magi erg trots zijn op het feit dat ze een ‘3d theater’ hebben. Ik moet zeggen, ik vind een 2d theater eigenlijk knapper. Is theater niet altijd in 3d?

Anyway, ik heb het boek drie sterren gegeven want ik vond het wel leuk om te lezen, maar het is geen origineel verhaal en dat is jammer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s