Home » Recensies: Boeken » Recensie: Mijn meneer

Recensie: Mijn meneer

13459599Auteur: Ted van Lieshout
Titel: Mijn meneer
Genre: Literatuur, biografisch
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021442020
Aantal pagina’s: 240
Gelezen: November 2016
♥♥

Omslagtekst:
Een elfjarige jongen loopt rond met een geheim. Hij durft het aan niemand toe te vertrouwen, behalve aan Maria. Ze staat met het kindje Jezus in haar armen in een kapelletje langs de weg naar school. Aan haar biecht Ted op dat hij een bijzondere vriendschap heeft gesloten met een meneer. Maar hij vertelt het haar niet zomaar; hij hoopt dat ze er iets voor terug wil doen.

Recensie
Dit is een boek dat ik niet zelf uitgekozen heb, en waarvan dat ook niet snel zou doen. Voor mijn studie lazen we dit boek, samen met een dichtbundel van Van Lieshout, over de relatie die hij op 11 jarige leeftijd had met een oudere man. Dit boek is voor een groot deel biografisch (al zijn er elementen veranderd en schiet het geheugen van de auteur te kort om alles precies op te schrijven).

Ik heb gemengde gevoelens over dit boek. Aan de ene kant vind ik het heel knap dat de auteur dit alles heeft kunnen opschrijven; ik kan me voorstellen dat dat niet gemakkelijk is. Daarbij komt dat het erg goed geschreven is. Je voelt hoe persuasive de man is, maar Ted heeft niks door en dat is knap, omdat zowel de auteur als de lezer wel doorheeft wat er gaande is.

Aan de andere kant is het boek bijzonder open. Daarmee bedoel ik dat er vrij weinig verbloemd wordt en alles vrij expliciet opgeschreven is. En wat er gebeurt is niet oké. Het is iets waar ik liever niet te veel over wil lezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s