Home » Recensies: Boeken » Recensie: Oliver Twist

Recensie: Oliver Twist

18254Auteur: Charles Dickens
Titel: Oliver Twist
Genre: Klassieke literatuur, Engelse literatuur, Historisch
Taal: Engels
Jaar: 1838
ISBN: 9780141439747
Aantal pagina’s
: 608
Gelezen: Augustus 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
‘Let him feel that he is one of us; once fill his mind with the idea that he has been a thief, and he’s ours, – ours for his life!’

The story of the orphan Oliver, who runs away from the workhouse only to be taken in by a den of thieves, shocked readers when it was first published. Dickens’s tale of childhood innocence beset by evil depicts the dark criminal underworld of a London peopled by vivid and memorable characters — the arch-villain Fagin, the artful Dodger, the menacing Bill Sikes and the prostitute Nancy. Combining elements of Gothic Romance, the Newgate Novel and popular melodrama, in Oliver Twist Dickens created an entirely new kind of fiction, scathing in its indictment of a cruel society, and pervaded by an unforgettable sense of threat and mystery.

Recensie
Soms heb je van die boeken waar je echt voor moet werken. Goede literatuur die je niet zomaar in een middagje uit leest omdat het lastig is. Veel verhaallijnen, moeilijke woorden maar wel in prachtige zinnen waar je de tijd voor moet nemen. Een verhaal met diepgang, geschiedenis en politiek. De boeken van Dickens  zijn op deze manier geschreven. Eerder las ik Great Expectations voor school, maar ik heb nog meer boeken van hem in mijn kast staan. Nu was het de tijd aan Oliver Twist. En ook dit boek is zwoegen, maar het is het helemaal waard.

Wat ik bedoel is dat het boek langzaam leest. Je gaat er niet zo makkelijk doorheen omdat de tekst vraagt om aandachtig gelezen te worden en de zinnen in je op te nemen. Het is prachtig geschreven. Daarnaast is het een ontzettend sterk verhaal dat de meesten ook wel kennen. Het is goed uitgewerkt, je leeft echt mee met de kleine Oliver en keer op keer hoop je dat alles goed met hem komt terwijl er telkens nare dingen op zijn pad komen.

Er zijn meerdere verhaallijnen die af en toe wat lastig te plaatsen zijn en wellicht irrelevant lijken, maar uiteindelijk komt alles mooi samen. Het is een boek waar je stil van wordt als je het uit hebt, en je moet het even laten bezinken.

Lees ook: Great expectations

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s