Home » Recensies: Boeken » Recensie: Fuzzie

Recensie: Fuzzie

34593379Auteur: Hanna Bervoets
Titel: Fuzzie
Genre: Nederlandse literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
ISBN: 9789025450267
Aantal pagina’s: 288
Gelezen: Juni 2017
♥♥

Omslagtekst:
Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan.
Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond.
Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet.
Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates.
Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet.
Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige.
Of lijkt dat maar zo?
En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?

Recensie
Ik heb nog nooit eerder iets van Hanna Bervoets gelezen. Om de een of andere reden spreek zij me gewoon niet aan. Maar dit boek klonk leuk. Het zou gaan over een klein fantasiewezentje, een fuzzig bolletje. Dus besloot ik het toch een kans te geven toen ik het in de bibliotheek tegenkwam.

Ik had niet direct een fantasy of sci-fi verhaal van Bervoets verwacht, want volgens mij past dat niet bij elkaar, maar toch deed de omslagtekst me daaraan denken. Fantasiewezentjes, schattig en knuffelig, en niemand weet waar ze vandaan komen. Aangezien daar de tekst ook mee eindigt (‘waar komt het bolletje eigenlijk vandaan’), dacht ik dat dat de insteek van het verhaal was. Misschien ging het over aliens, misschien ook niet, wie weet.

Goed, daar ging het dus niet om. Het was meer een psychologisch verhaal over liefde en vriendschap. Toen ik me er eenmaal over heengezet had dat het dus niet fantasy achtig was, maar meer een hypothetische situatie (waar die bolletjes vandaan komen, maakt eigenlijk helemaal niks uit, het gaat meer om de vragen die ze stellen), werd het boek wel beter. Het is een interessant verhaal dat je aan het denken zet. Inderdaad, de vragen die de fuzzies stellen, zetten de lezer ook aan het denken over de belangrijke dingen in het leven.

De personages zijn interessant en goed neergezet. Het is leuk om te lezen hoe zij met de fuzzies en de vragen omgaan.

Wat ik wel vervelend vond, was dat het verhaal niet afgemaakt was. Verhalen beginnen vaak plots ergens in het midden, en dat is prima, maar als lezer verwacht je wel dat er een soort van einde aan gemaakt wordt. Dat was hier niet het geval. Er zijn meerdere verhaallijnen, en de meeste daarvan stoppen abrupt. Dat vond ik jammer.

Uiteindelijk geef ik dit boek maar twee sterren. Hoewel de personages interessant zijn en de fuzzies je aan het denken zetten, is de omslagtekst bijzonder misleidend en is het een onafgerond verhaal. Ik zou deze niet aanraden.

Advertentie

One thought on “Recensie: Fuzzie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s