Home » Recensies: Boeken » Review: De val van de Helios

Review: De val van de Helios

23295025Auteur: Linda Boström Knausgard
Titel: De val van de Helios
Genre: Literatuur, psychologie
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
Uitgeverij: World Editions
ISBN: 9789462370494
Gelezen: Juli 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
De val van de Helios van Linda Boström Knausgård is een treffend, prachtig geschreven verhaal over de relatie tussen mensen en goden, vaders en dochters, hemel en aarde. Anna wordt kort na haar geboorte in een pleeggezin geplaatst, trekt zich steeds verder terug in haar eigen wereld en wordt uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische inrichting. Al die tijd droomt ze ervan haar vader terug te zien. Wanneer ze elkaar uiteindelijk vinden, slaan ze op de vlucht. Wie zijn het meisje en haar vader?

Review
Ik kreeg dit boekje van mijn stageadres. Ik wist niet goed wat het was toen ik er aan begon, en eigenlijk wist ik dat nog steeds niet goed toen ik het boek uit had. Op Goodreads schreef ik het volgende toen ik het boek net uit had:

Mooi, klein boekje. Ik ben er nog niet helemaal zeker van waar het nu precies over gaat. Hoofdpersonage Anna is depressief en suïcidaal, zo veel is duidelijk, maar ik ben aan het zoeken naar de reden. Ze wordt beschreven als Athena, ze is geboren uit haar vaders schedel. Bij haar ‘geboorte’ is ze 12 jaar oud, haar vader schreeuwt, de buren komen kijken wat er aan de hand is en vinden een naakt twaalfjarig meisje dat ze nog nooit eerder hebben gezien. Is er sprake van misbruik? Haar vader wordt opgenomen in een psychiatrische instelling en Anna zal hem nooit meer zien, maar ze lijkt niet uit haar depressie te kunnen komen zonder haar vader.

Aan de andere kant, Conrad, de vader heeft nooit kinderen gehad en hij wordt in de inrichting opgenomen voor schizofrenie. Anna wordt geboren uit zijn hoofd. Zou dat betekenen dat ze helemaal niet bestaat?

Ik vond het een mooi verhaal, ondanks dat ik niet precies begreep wat er nu aan de hand was. Dat onduidelijke heeft wel wat, vind ik. Ten minste, als het de bedoeling is dat het verhaal vaag blijft. Het is een mysterie, en pas als je het boek vaker leest en het er met anderen over hebt, kun je een idee krijgen van wat er nu precies aan de hand is. Wie is Anna, wie is haar vader? Zijn ze echt Athene en Zeus of zijn ze psychisch niet in orde?

Het boek is erg dun, denk aan het formaat van een boekenweekgeschenk. Daardoor heb je het snel uit, maar dat komt ook door de schrijfstijl. Het boek leest snel en vlot.

Ik vond het een goed verhaal, en ik denk dat ik het snel weer eens ga herlezen. Ik ben benieuwd of ik er dan andere dingen uit kan halen. Iets anders wat ik ook nog uit dit boekje haalde, was kritiek op psychiatrische inrichtingen. Dat kwam erg duidelijk naar voren.

23295025Auteur: Linda Boström Knausgard
Titel: De val van de Helios
Genre: Literatuur, psychologie
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
Uitgeverij: World Editions
ISBN: 9789462370494
Gelezen: Juli 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
De val van de Helios van Linda Boström Knausgård is een treffend, prachtig geschreven verhaal over de relatie tussen mensen en goden, vaders en dochters, hemel en aarde. Anna wordt kort na haar geboorte in een pleeggezin geplaatst, trekt zich steeds verder terug in haar eigen wereld en wordt uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische inrichting. Al die tijd droomt ze ervan haar vader terug te zien. Wanneer ze elkaar uiteindelijk vinden, slaan ze op de vlucht. Wie zijn het meisje en haar vader?

Review
Ik kreeg dit boekje van mijn stageadres. Ik wist niet goed wat het was toen ik er aan begon, en eigenlijk wist ik dat nog steeds niet goed toen ik het boek uit had. Op Goodreads schreef ik het volgende toen ik het boek net uit had:

Mooi, klein boekje. Ik ben er nog niet helemaal zeker van waar het nu precies over gaat. Hoofdpersonage Anna is depressief en suïcidaal, zo veel is duidelijk, maar ik ben aan het zoeken naar de reden. Ze wordt beschreven als Athena, ze is geboren uit haar vaders schedel. Bij haar ‘geboorte’ is ze 12 jaar oud, haar vader schreeuwt, de buren komen kijken wat er aan de hand is en vinden een naakt twaalfjarig meisje dat ze nog nooit eerder hebben gezien. Is er sprake van misbruik? Haar vader wordt opgenomen in een psychiatrische instelling en Anna zal hem nooit meer zien, maar ze lijkt niet uit haar depressie te kunnen komen zonder haar vader.

Aan de andere kant, Conrad, de vader heeft nooit kinderen gehad en hij wordt in de inrichting opgenomen voor schizofrenie. Anna wordt geboren uit zijn hoofd. Zou dat betekenen dat ze helemaal niet bestaat?

Ik vond het een mooi verhaal, ondanks dat ik niet precies begreep wat er nu aan de hand was. Dat onduidelijke heeft wel wat, vind ik. Ten minste, als het de bedoeling is dat het verhaal vaag blijft. Het is een mysterie, en pas als je het boek vaker leest en het er met anderen over hebt, kun je een idee krijgen van wat er nu precies aan de hand is. Wie is Anna, wie is haar vader? Zijn ze echt Athene en Zeus of zijn ze psychisch niet in orde?

Het boek is erg dun, denk aan het formaat van een boekenweekgeschenk. Daardoor heb je het snel uit, maar dat komt ook door de schrijfstijl. Het boek leest snel en vlot.

Ik vond het een goed verhaal, en ik denk dat ik het snel weer eens ga herlezen. Ik ben benieuwd of ik er dan andere dingen uit kan halen. Iets anders wat ik ook nog uit dit boekje haalde, was kritiek op psychiatrische inrichtingen. Dat kwam erg duidelijk naar voren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s