Home » Recensies: Boeken » Recensie: Sleeping Beauties

Recensie: Sleeping Beauties

30622162Auteur: Stephen King & Owen King
Titel: Sleeping Beauties
Genre: Fantasy, horror, dystopie
Taal: Engels
Jaar: 2017
ISBN: 9781473665194
Aantal pagina’s: 715
Gelezen: November 2017
♥♥♥♥

Omslagtekst:
In this spectacular father/son collaboration, Stephen King and Owen King tell the highest of high-stakes stories: what might happen if women disappeared from the world of men?

All around the world, something is happening to women when they fall asleep; they become shrouded in a cocoon-like gauze. If awakened, if the gauze wrapping their bodies is disturbed, the women become feral and spectacularly violent…

In the small town of Dooling, West Virginia, the virus is spreading through a women’s prison, affecting all the inmates except one. Soon, word spreads about the mysterious Evie, who seems able to sleep – and wake. Is she a medical anomaly or a demon to be slain?

The abandoned men, left to their increasingly primal devices, are fighting each other, while Dooling’s Sheriff, Lila Norcross, is just fighting to stay awake.


Recensie:
Normaal gesproken ben ik niet zo’n groot fan van King. Ik las een eerder boek van hem, Under the dome en die vond ik niet echt tof (klik hier voor de recensie). Dit boek sprak me echter enorm aan. Het onderwerp klonk super intrigerend, deed me denken aan de sprookjesadaptaties waar ik zo van hou en de cover was prachtig. Toen ik bij Broese de prachtige limited edition tegenkwam met de vos onder het omslag, was ik verkocht. Het duurde even tot k hem ging lezen, want het is nogal een dikke pil. Maar toen ik er in begon, kon ik niet meer stoppen.

Het plot is super interessant en goed bedacht. Alle vrouwen die gaan slapen, worden niet meer wakker. Er komt een witte cocon om hen heen en niemand weet wat er aan de hand is. Wanneer ze wakker zullen worden, of dat nog zal gebeuren en wat het nut van dit alles is.

Het wordt een dystopische samenleving waar alleen mannen in bestaan (en de enkele die-hard vrouwen die weigeren te gaan slapen). King heeft een duidelijk beeld van hoe mensen werken en wat er gebeurt in een bizarre situatie zoals deze. Het voelt echt en geloofwaardig, en dat maakt het verhaal angstaanjagend.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Telkens wanneer iets spannend wordt, switcht het boek naar een ander perspectief waardoor je steeds wat langer in spanning blijft zitten. En al de personages zijn interessant, maar vooral ook heel erg sterk. Ze zijn heel erg geloofwaardig en niet stereotiep, en King schuwt er zeker niet van om walgelijke personages weg te zetten (daar is hij zelfs erg goed in) waardoor je een duidelijk en geloofwaardig beeld krijgt van een samenleving. Iedereen is dimensionaal, niet vlak en niet stereotiep. Ze komen tot leven. Daardoor voel je je als lezer onderdeel van het dorpje waar het verhaal zich afspeelt.

De schrijfstijl in het boek is bijzonder visueel en sterk, waardoor je alles mee lijkt te maken. Zo zag ik ineens overal motten. Wat ik ook interessant vond, is dat ik nergens een onderscheid in schrijfstijl kon ontdekken. Het verhaal is geschreven door Stephen King en zijn zoon samen, maar het is duidelijk één verhaal met een duidelijke schrijfstijl.

Ik vond dit boek heel erg sterk en ik kan het iedereen aanraden. Het is een boek dat je in zijn ban houdt. Het is levensecht en griezelig, maar vooral ook heel erg spannend.

Advertentie

One thought on “Recensie: Sleeping Beauties

  1. Pingback: Recensie: It | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s