Home » Recensies: Boeken » Recensie: Darko’s lessen

Recensie: Darko’s lessen

36667562

Auteur: Michelle van Dijk
Titel: Darko’s lessen
Genre: Realisme
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
ISBN: 9789072247988
Aantal pagina’s: 179
Gelezen: November 2017
♥♥

Ik wil auteur Michelle van Dijk en de leesclub Een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit recensie exemplaar!

Omslagtekst:
Darko (20) reisde op zijn elfde met zijn ouders vanuit Servië naar Nederland. Hij heeft een relatie met Janna, die bijna vijftien jaar ouder is en als niet zo happy happy single vooral last heeft van ‘first world problems’, zoals keuzestress en verveling. Sinds ze Darko kent, is haar probleem vooral dat zij een lerares ís en dat hij haar leerling wás. Darko werkt zich intussen te pletter om genoeg te verdienen, een diploma te halen. De tegenstellingen maken hun liefde niet zozeer onmogelijk of verboden, maar wel kansarm.
In deze rauwe roman wordt Darko volwassen in het heden van de Rotterdamse working class. Grijpen de pijn van een ongelijke liefde en de herinneringen aan het Servische slagveld van de jaren ’90 Darko op fatale wijze naar de keel? Of gaan hij en Janna het redden in de smeltkroes Rotterdam?


Recensie:
Om te beginnen: mijn excuses, deze recensie zou gisteren eigenlijk geplaatst moeten worden, maar met werk en alles ben ik daar helaas niet aan toe gekomen.

Ik vind het jammer, maar ik vond dit boek niet tof. Jammer omdat Michelle wel zo lief was het boek voor me te signeren voor onze leesclub, omdat zij daar ook onderdeel van is. Ik had graag gezegd dat ik helemaal weg was van Darko’s lessen, maar dan zou dit geen eerlijke recensie worden en dat is toch waar ik naar streef.

Laten we positief beginnen. De schrijfstijl was prima. Ik vond het niet daverend bijzonder geschreven, maar het is geschreven in een taal die prettig en snel leest.

Waar ik meer moeite mee had, waren de hoofdpersonen. Ze waren vlak en oninteressant. Darko is een Servische verhuizer waarvan iedereen denkt dat hij Pools is. Hij probeert zijn examens te halen. Meestal als dit soort onderwerpen worden gekozen, kiest de auteur er voor om een ander beeld neer te zetten dan het negatieve beeld dat de meeste mensen hebben. Een goede reden om een boek te schrijven, vind ik altijd, om mensen te laten zien dat niet alles zo eenzijdig is. Hier gebeurt juist het tegenovergestelde. Darko is lui, heeft geen zin in school, drinkt veel en is bijzonder grof en seksistisch, net als de andere verhuizers waar hij mee samenwerkt. Een voorbeeld:

‘Ik weet ook dankzij tv-series dat het wetenschappelijk is bewezen dat de man 36% meer opgewonden raakt door vrouwen in hakken omdat de billen dan 23% meer naar achteren wijzen en dat is een uitnodiging voor seks. Zo ongeveer.’ (Darko’s lessen, 158)
– Want alle vrouwen die hakken dragen vragen om seks. Jup. Zo zwart/wit is de wereld.

Dit is eigenlijk het enige voorbeeld dat ik eruit kon halen dat wel seksistisch maar niet grof was. De anderen wil ik hier niet plaatsen, vanwege het taalgebruik. Maar voor wie het boek gelezen heeft, een goed voorbeeld is hoe er over zestienjarige meisjes wordt gepraat. Jup, zéstien!

Darko bevestigd dus eigenlijk het negatieve stereotiepe beeld en dat vind ik jammer. Het is ook niet zo dat hij alleen in het begin van het boek zo is en dat hij zich ontwikkeld tot een minder grof en seksistisch persoon. Hij ontwikkelt zich wel, maar dan van een verliefde puber tot een boze ‘ik-hou-nog-steeds-van-je-maar-je-bent-een-bitch-en-ik-haat-je-huilbaby’.

Naast de stereotiepe personages, vond ik het verhaal zelf ook niet bijzonder spannend. Er zijn twee verhaallijnen die elkaar afwisselen, namelijk de relatie tussen Darko en Janna, en Darko’s verleden in Servië en zijn reis naar Nederland. Deze laatste verhaallijn was wel redelijk interessant, maar het ging niet echt ergens naartoe. Het voegde niet veel toe aan de relatie-verhaallijn, die toch wel het onderwerp van dit boek lijkt te zijn. En dat onderwerp interesseerde me niet zo veel. Er gebeurt eigenlijk vrij weinig.

Al met al geef ik het boek 2 sterren. De schrijfstijl is prima, maar de personages zijn vlak en stereotiep en ik vond het verhaal niet interessant/

 

Advertentie

One thought on “Recensie: Darko’s lessen

  1. De samenvatting klinkt heel interessant, maar je recensie doet me toch twijfelen of het een boek voor mij is. Ik zal misschien eens in de bibliotheek kijken of het boek er is 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s