Home » Recensies: Boeken » Review: Phaedo

Review: Phaedo

982310Auteur: Plato
Titel: Phaedo
Genre: Literatuur, classic, filosofie
Taal: Engels
Jaar: 380
ISBN: 9780192839534
Aantal pagina’s: 144
Gelezen: Februari 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst
The Phaedo is acknowledged to be one of Plato’s masterpieces, showing him both as a philosopher and as a dramatist at the height of his powers. For its moving account of the execution of Socrates, the Phaedo ranks among the supreme literary achievements of antiquity. It is also a document crucial to the understanding of many ideas deeply ingrained in western culture, and provides one of the best introductions to Plato’s thought. This new edition is eminently suitable for readers new to Plato, offering a readable translation which is accessible without the aid of a commentary and assumes no prior knowledge of the ancient Greek world or language.

Review:
Na mijn stage was dit het eerste verhaal dat ik moest lezen voor college. Dan ben je een half jaar uit het studeren en het lezen van moeilijke werken, en dan begin je gelijk met Plato. Maar dat is juist leuk, ik realiseerde me dat ik de moeilijke literatuur wel een beetje gemist had. En dit is natuurlijk filosofie, dus extra leuk!

Het verhaal Phaedo vertelt het verhaal van de dood van Socrates. Socrates was tot de dood veroordeeld en moest de gifbeker leegdrinken. In dit verhaal spreekt hij met zijn vrienden alvorens hij dat doet. Het verhaal eindigt met Socrates die sterft.
Het verhaal roept allerlei vragen op. Bijvoorbeeld, is het zelfmoord? Socrates’ straf was dat hij de gifbeker leeg moet drinken, maar hij drinkt het zelf leeg en moet er niet toe gedwongen worden. Een andere vraag die belangrijk is, is wat is de dood? Is het iets positiefs of iets negatiefs?

De boodschap in het verhaal is dat je niet bang moet zijn voor de dood. Socrates zegt dat tegen zijn leerlingen, maar hij laat het ook zien: hij is zelf ook niet bang als hij de beker leeg drinkt.

Het verhaal is enorm sterk en het is een goed verhaal. Het zet je aan het denken, zoals filosofische teksten behoren te doen. Daarom geef ik 4 sterren aan dit werk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s