Home » Recensies: Boeken » Recensie: Het geheugenboek

Recensie: Het geheugenboek

32937079Auteur: Lara Avery
Titel: Het geheugenboek (the memory book)
Genre: YA realistische fictie
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
Uitgeverij: LS Amsterdam
ISBN: 9789024574056
Aantal pagina’s: 381
Gelezen: april 2017
♥♥♥♥

Omslagtekst:
De ambitieuze Sammie McCoy weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en dan het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Niets zal haar van haar plannen afbrengen. Dus ook niet de diagnose dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen. En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is, wie haar hart heeft gebroken en over Cooper, een oude vriend van vroeger die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen…

Recensie
Soms kom je van die boeken tegen die je gewoon MOET hebben vanwege de cover. Hebben jullie dat ook of ben ik de enige? Ik kwam dit boek tegen op de facebookpagina van Donner YA en ik was verliefd. Wat is hij prachtig! Toen had ik eigenlijk al besloten dat ik hem wilde kopen, dus toen ik hem tegenkwam in de winkel, pakte ik hem ook op. Ik heb wel nog even de flaptekst gelezen maar ook die klonk erg interessant (gelukkig maar!).

Naast een mooie cover, is het ook een mooi verhaal. Sammie wil hoge cijfers halen en in New York gaan studeren (ik dacht ten minste dat het New York was maar nu laat ook mijn geheugen me in de steek). Echter heeft ze een zeldzame ziekte waardoor ze steeds meer dingen vergeet. Ik vind het een mooi onderwerp, het is iets waar ik nog niet eerder van had gehoord. Het lijkt op dementie, maar Sammie is nog erg jong en dat zie je niet zo vaak. Het is een zwaar onderwerp, maar het is weer eens wat anders dan kanker. Dat is natuurlijk ook vreselijk maar ik vind het goed dat ze hier voor een minder bekende ziekte hebben gekozen, die iets anders doet maar ook enorm veel impact heeft.

De personages zijn geloofwaardig en goed neergezet. Daardoor leef je ook echt met ze mee. Het is geen zielig verhaal, al is het wel heel erg wat er gebeurd. Je leeft mee, maar blijft nuchter al zitten er wel wat tranentrekkende scènes in. Over het algemeen valt het mee.

Daarnaast is het een verhaal dat je aan het denken zet. Over wat er nu echt belangrijk is en wat je nu echt wil. Je gaat op jezelf reflecteren en dat vind ik erg goed aan dit boek. Dat komt ook doordat het zo geloofwaardig is. Ik kan dit boek aanraden, het is erg mooi!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s