Home » Recensies: Boeken » Recensie: Thirteen reasons why

Recensie: Thirteen reasons why

Auteu29844228r: Jay Asher
Titel: Thirteen reasons why
Genre: YA realistische fictie
Taal: Engels
Jaar: 2007
ISBN: 9781595141712
Aantal bladzijden: 288
Gelezen: April 2017
♥♥♥

Omslagtekst:
Clay Jensen returns home from school to find a mysterious box with his name on it lying on his porch. Inside he discovers thirteen cassette tapes recorded by Hannah Baker, his classmate and crush who committed suicide two weeks earlier.

On tape, Hannah explains that there are thirteen reasons why she decided to end her life. Clay is one of them. If he listens, he’ll find out how he made the list.

Through Hannah and Clay’s dual narratives, debut author Jay Asher weaves an intricate and heartrending story of confusion and desperation that will deeply affect teen readers.

Recensie
Iedereen was zo aan het hypen op de Netflix serie die dit jaar van dit boek uit kwam. Ik wilde hem ook gaan kijken (hipster dat ik ben) maar ik wilde eerst het boek lezen. Dus ik bestelde hem en nu heb ik hem uit. Ik ben ook al begonnen aan de serie, ik heb net de eerste aflevering gezien, en ik zag nu al 156354525742 dingen die veranderd waren. Helaas. Waarom doen ze dat altijd?

Anyway, het boek, niet de serie. Ik vind het plot goed, al is het een beetje vreemd. Een meisje dat zelfmoord pleegt en dan tapes achterlaat om iedereen die haar pijn heeft gedaan/gekwetst heeft nog een trap na te geven. Op zich snap ik dat wel. Pesters zijn stom en ik vraag me oprecht af of ze zich er iets van aantrekken als hun slachtoffer zelfmoord pleegt. Op deze manier wordt het heel persoonlijk en kunnen ze er iets van leren, misschien?

Het ding is alleen dat lang niet iedereen op de tapes haar zo erg pestte of haar iets aangedaan heeft. Er zitten wel daadwerkelijk dramatische stukken in, maar sommige mensen krijgen een tape simpel omdat ze iets heel kleins hebben gedaan. Dat vond ik niet terecht en dat maakt het jammer. Aan de andere kant laat het wel zien dat iemand die zo depressief is zich alle kleine dingen enorm aantrekt en dat iets kleins de laatste druppel kan zijn om tot zoiets drastisch over te gaan. Op deze manier krijg je nog 13 mensen die depressief worden. Dat is wel een beetje erg. Dus Hannah’s beweegredenen kan ik niet 100% volgen.

Daarnaast vond ik haar ook best wel irritant. Ik had ook geen medelijden met haar en alles wat er gebeurde, ik leefde niet echt met haar mee. Ik denk dat het verhaal sterker was geweest als dat wel het geval was.

Het verhaal van Clay is wel intrigerend. Hij vraagt zich oprecht af waarom hij op de tapes staat en je voelt zijn wanhoop. Ook omdat hij de tapes in een avond beluisterd (wederom iets wat ze in de serie hebben aangepast, ik hoorde dat hij er daar twee weken over doet? Dat verzwakt het verhaal ook echt enorm). Dankzij hem wordt je in het verhaal gezogen en lees je het zo snel uit als hij de tapes beluisterd.

Of ik het echt een leuk of goed boek vond, weet ik nog niet helemaal. Ik ben er niet echt over uit, al ben ik wel van mening dat dit boek je aan het denken kan zetten over pesten en depressiviteit. Aan de andere kant had het boek veel sterker kunnen zijn. Het had ook slechter kunnen zijn. Ik was bang dat het einde zou zijn dat Hannah nog zou leven – verrassing! – Dat was gelukkig niet het geval. Grappig is wel dat ik een versie heb gekocht waar extra’s in zaten en daarin zat ook het originele einde. Drie keer raden wat daar gebeurde…

Advertentie

One thought on “Recensie: Thirteen reasons why

  1. Ik heb hem ook gelezen (in het Nederlands) en de serie gezien, maar dit is een van de weinige keren dat ik de film/serie in dit geval beter vind dan het boek. Ik vond het niet zo goed geschreven en dramatisch gezien is de serie ook beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s