Home » Overige » De Dag van het Fantastische Boek

De Dag van het Fantastische Boek

Afgelopen weekend was ik vrijwilliger op de Dag van het fantastische boek, een evenement georganiseerd door de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre, de stichting waar ik momenteel een onderzoeksstage aan het doen ben. De Dag werd gekenmerkt door lezingen en workshops met aan het eind van de dag de uitreiking van de Harland Awards. Ik vond het een heel tof evenement en omdat ik vaker wil schrijven over literaire evenementen, leek het me leuk om hier een stukje over te schrijven.

De hele dag stond in het teken van schrijven en verbeeldingsliteratuur. Er waren workshops: wereldbouwen met Tais Teng, het schrijven van horror verhalen met Tom Thys en een workshop van boek naar film met Chris Mitchell. Daarnaast waren er verschillende panels die je kon bijwonen: Floris Kleijne, organisator van de Harland Awards ging in gesprek met verschillende auteurs over het winnen van een verhalenwedstrijd: hoe kun je daar nu mee verder? Vervolgens hield ik zelf een panel over jeugdliteratuur met auteurs Tais Teng, Bianca Mastenbroek en Christien Boomsma (hierover later nog meer). Ook was er een panel waar je de Hebban Club van Tien kon ontmoeten en werden auteurs van de shortlist van de Harland Awards geïnterviewd.
Als dat nog niet genoeg was, waren er ook nog films die je kon bekijken en was er een fantasy quiz. Er was een voortdrachtshow over genreschrijven, een talkshow over science fiction en schrijven over de toekomst en een gesprek tussen twee auteurs over boeken en hun verfilmingen. Ook was er een schrijfarts en kon je de hele dag door boeken kopen. Een goed gevuld programma, dus!

Omdat veel evenementen gelijktijdig waren, heb ik lang niet alles kunnen zien. Ik heb het panel van Floris Kleijne bijgewoond. Het onderwerp van het gesprek was: wat kun je nu als je een verhalenwedstrijd wint? Het antwoord hierop was wat teleurstellend maar niet verrassend. Het is goed voor jezelf maar het is niet zo dat uitgevers nu voor je in de rij gaan staan. Wat hierop volgde was een gesprek tussen het publiek en de auteurs over schrijven in het algemeen. Het was leuk om naar te luisteren en ook inspirerend. Ik denk dat menig beginnend auteur in het publiek zin had om te gaan schrijven na dit panel.

Daarnaast had ik mijn eigen panel, waar ik geen oordeel over ga geven want dat zou een beetje raar zijn, maar ik kan wel zeggen dat ik het enorm naar mijn zin heb gehad. Vervolgens was er een keynote: een gesprek tussen Corinne Duyvis en Marieke Nijkamp, twee jonge auteurs die zijn doorgebroken in Amerika met Young Adult literatuur. Het was een leuk en openhartig gesprek waarvan ik denk dat velen in de zaal ervan genoten hebben. Ze gaven veel tips voor schrijven waarvan de belangrijkste was: luister niet te veel naar wat anderen zeggen, maar zoek uit wat voor jou werkt, want iedere schrijver is anders. Een mooie boodschap!

Later op de avond was het tijd voor de uitreiking van de Harland Awards, zowel de romanprijs als de verhalenwedstrijd. Hoewel ik zelf niet mee had gedaan aan de verhalenwedtrijd, was het toch erg spannend. Het was leuk om te zien hoe blij de winnaars waren en het motiveerde mij zelf om volgend jaar ook daadwerkelijk een keer mee te doen aan de verhalenwedstrijd.
Vervolgens werd de uitslag van de romanwedstrijd bekend gemaakt, en deze werd gewonnen door Auke Hulst, met het boek En ik herinner me Titus Broederland.

De status van Nederlandstalige verbeeldingsliteratuur is helaas nog niet erg hoog. Dat is ook waar ik onderzoek naar aan het doen ben voor de stichting. Eigenlijk is dat raar, want de boeken op de shortlist van de Harland Award Romanprijs, klinken stuk voor stuk interessant en ik wil ze zeker allemaal gaan lezen. Dat had ik misschien al eerder moeten doen, maar met de voorbereiding van mijn panel had ik daar helaas geen tijd voor. Ik heb inmiddels alle boeken toegevoegd op mijn TBR lijst en zal ze ook allemaal nog gaan bespreken op mijn blog. Voor nu ben ik het meest geïnteresseerd in het winnende boek van Auke Hulst, maar ook in de serie (de stad van de alchemist) van Natalie Koch waarvan ik nu het eerste deel gekregen heb, en het boek Vind ik Leuk van Lena Miller spreekt me enorm aan. De andere genomineerden zijn Seance van Kevin Valgaeren en Vanbinnen en Vanbuiten van Corina Onderstijn, en ook deze wil ik erg graag nog lezen.

De Harland Awards is een bewijs dat er wel degelijk goede Nederlandstalige verbeeldingsliteratuur bestaat en ik vind het tof dat er zo veel aandacht aan wordt besteed, zeker in een evenement als deze. Ik ga er volgend jaar weer naartoe en misschien dat ik dit keer zelfs wel mee doe aan de verhalenwedstrijd…

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s