Home » Recensies: Boeken » Review: Taal is zegmaar echt mijn ding

Review: Taal is zegmaar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn dingAuteur: Paulien Cornelisse
Titel: Taal is zegmaar echt mijn ding
Genre: Non-fictie, columns, taal
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
Uitgeverij: Contact
ISBN: 9789025438838
Aantal pagina’s: 212
Gelezen: Juni 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst
Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die ‘groter als mij’ zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. (‘Als ik even heel eerlijk ben’ lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel).
Veel mensen vinden dat wij ons vooral door het gebruik van taal onderscheiden van de wilde beesten. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: ‘Grappig dat je dat zegt,’ terwijl het helemaal niet grappig is.

Recensie:
Taal is zegmaar echt mijn ding is een boek dat echt al voor eeuwig op mijn To Read lijst stond. En toen kwam het nieuwste boek van Paulien Cornelisse uit, De verwarde cavia (klik) en toen moest ik deze eigenlijk wel gaan lezen. En hij was erg tof, dus ik ben blij dat ik dat heb gedaan.

Paulien Cornelisse schrijft in dit boekje korte columns over taal. Onze, huidige taal en hoe het verandert. Ze schrijft enorm droog, en dat maakt het erg grappig. Het zijn typische taal dingetjes die ze beschrijft, herkenbaar en leuk.

De stukjes zijn kort en grappig en lezen daarom erg vlot. Het is een makkelijk klein boekje en dus handig mee te nemen voor als je in de trein zit of je eventjes verveelt. Dan heb je wat columns over taal om te lezen. En als taal ook echt jouw ding is, dan is dit een tof boekje om te lezen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s