Home » Recensies: Boeken » Review: The BFG

Review: The BFG

6319 Auteur: Roald Dahl
Titel: The BFG
Genre: Jeugd, fictie, YA
Taal: Engels
Jaar: 1982
ISBN: 9780141311371
Aantal bladzijden: 195
Gelezen: Juni, 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Captured by a giant! The BFG is no ordinary bone-crunching giant. He is far too nice and jumbly. It’s lucky for Sophie that he is. Had she been carried off in the middle of the night by the Bloodbottler, the Fleshlumpeater, the Bonecruncher, or any of the other giants-rather than the BFG-she would have soon become breakfast.

When Sophie hears that they are flush-bunking off in England to swollomp a few nice little chiddlers, she decides she must stop them once and for all. And the BFG is going to help her!

Review
Hoi, mag ik even zeggen dat ik van deze boeken houd? Ik heb ze allemaal gelezen en herlezen en herlezen en herlezen op de basisschool. En nu is het tijd om ze nóg een keer te gaan herlezen, maar dan eindelijk in de originele taal. Ik ben begonnen met The BFG omdat dat een van mijn favorieten was (samen met Mathilda en De Griezels) en ik vind het nog steeds geweldig. Ik wilde deze ook graag lezen omdat ik de film in de bioscoop wilde zien, en ik heb hem inmiddels nog steeds niet gezien, slecht he? Maar goed, terug naar het boek.

Het verhaal is grappig en fantasierijk. Het is fantastisch, je kunt er heerlijk in wegdromen en er zitten allemaal verwijzingen in die ik vroeger hoogstwaarschijnlijk niet snapte, maar nu wel, zoals: ‘Oh Jack, don’t kill me’, een verwijzing naar Jack the giant slayer.  Ook zegt de BFG op een gegeven moment dat hij een boek heeft van een zekere ‘Dahl’s Chickens’ omdat hij de correcte naam niet meer weet. Dat is niet alleen een verwijzing naar Charles Dickens, ook naar Roald Dahl hemzelf. Maar, wat leuker is, is dat ik weet dat Mathilda dit ook zegt in de film. (Als ze tegen haar docente vertelt welke auteurs ze leuk vindt, zegt ze ook ‘Dahl’s Chickens’, en dan schudt ze haar hoofd en zegt ze ‘Charles Dickens’) (Overigens, totaal ongerelateerd, maar ik keek gisteren Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en kwam tot de ontdekking dat de actrice die Aunt Marge speelt, niemand minder is dan Miss Trunchbull. Hoe grappig!)

Ik raak een beetje afgeleid, merk ik. In ieder geval, het boek is nog steeds fantastisch, net als de tekeningen van Quentin Blake die er bij horen. Zeker een must-read. Of must-re-read!

Advertentie

2 thoughts on “Review: The BFG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s