Home » Columns » Genieten van de kleine dingen, en weg met de ellende

Genieten van de kleine dingen, en weg met de ellende

img_20160830_140624

Ik heb al langer het idee om columns te gaan schrijven. Om te schrijven wat me bezig houdt, wat er gebeurt, dingen waar ik graag over wil schrijven. Ik vind het lastig omdat ik dat nog niet eerder heb gedaan en ik nu ook niet zo’n enorm bijzonder leven heb.Maar eigenlijk doet dat er ook niet toe. Het gaat niet altijd om de grootse zaken, het leven wordt juist fijn door kleine geluksmomentjes bij elkaar op te tellen.

En dat is nu juist wat we niet doen. Terwijl ik dit zit te typen, zit ik op de bank. De kerstboom staat vlakbij, er liggen boeken om me heen en naast me op de bank zitten twee mega schattige kittens elkaar te wassen. Er gaapt er eentje en ze komt spinnend dichterbij omdat ze graag geaaid wil worden. Dat zijn eigenlijk de dingen waar we op moeten focussen. Maar dan zetten we het nieuws aan, of komen we een bericht van de NOS tegen op facebook en worden we overspoeld met ellende. De positieve berichten worden minder vaak gedeeld (en als berichten positief zijn, dan worden ze vanzelf wel negatief door alle discussies die in de comments worden geplaatst, ik ben natuurlijk ook zo slim dat ik die allemaal ga zitten lezen), in plaats daarvan lezen we berichten over aanslagen, dingen die Trump doet, de eeuwige Zwarte Pieten discussie… Afgelopen week las ik een bericht over een actrice die in een film verkracht werd omdat de regisseur ‘haar reactie als meisje, en niet als actrice’ in beeld wilde hebben. Daar zit ik nu al de hele week mee in mijn maag, ik krijg de beelden niet uit mijn hoofd.

Ik heb een abonnement op de Flow en daarin las ik vandaag het volgende: ‘De continue slecht-nieuwsstroom is een belangrijke veroorzaker van stress. Niet alleen omdat we meeleven met de ellende van anderen, maar vooral omdat we er niets aan kunnen doen.’ (Steven Pinker – En tóch gaat het goed, Flow 2, 2015) Pinker heeft het erover dat we voornamelijk slecht nieuws voorgeschoteld krijgen, we horen wel hoeveel doden er zijn gevallen bij een aanslag, maar we horen niets over een oud iemand die een goed leven heeft gehad en van ouderdom gestorven is. Net zoals we wel lezen over verijdelde aanslagen of mogelijk opgevatte plannen van IS, en niet van het feit dat zij aan de verliezende hand zijn (dat vertelt mijn vriend me inmiddels, die volgt meer dan alleen de Nederlandse media, en ik kies ervoor om hem te geloven). Goed nieuws blijft niet hangen, slecht nieuws wel en angst zaaien al helemaal.

Laten we focussen op de goede dingen in het leven, en niet op de ellende. Niet kijken naar de eeuwige discussies op facebook over vluchtelingen of zwarte piet. Ik kies ervoor om me er niet langer mee te bemoeien. Natuurlijk, het is wel belangrijk dat je weet wat er in de wereld gebeurt, maar de positieve dingen tellen net zo zwaar mee als de negatieve. Ik kies ervoor om niet meer te worden overspoeld door negatief nieuws dat alleen maar voor angst en stress zorgt. Ik klik op de ‘vind ik niet meer leuk’ van de nieuwswebsites, en ga met mijn katten spelen.

Advertentie

2 thoughts on “Genieten van de kleine dingen, en weg met de ellende

  1. Ik kies er ook voor om zo weinig mogelijk nieuws te kijken/lezen. Niet om mijn kop in het zand te steken, want ik vind het belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er in de wereld omgaat, maar omdat alles altijd zo negatief wordt voorgesteld. Het lijkt wel alsof journaals en kranten erop uit zijn om zoveel mogelijk drama te creëren en daar heb ik gewoon genoeg van.

    • Ja precies, het is inderdaad wel belangrijk om te weten wat er gebeurd, maar er wordt te weinig aandacht besteed aan de positieve kanten, terwijl die net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s