Home » Recensies: Boeken » Review: Kissing the witch

Review: Kissing the witch

44537 Auteur: Emma Donoghue
Titel: Kissing the witch
Genre: Ya, korte verhalen, sprookjesadaptaties
Taal: Engels
Jaar: 1997
Uitgeverij: HarperTeen
ISBN: 9780064407724
Aantal bladzijden: 228
Gelezen: Maart 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Thirteen tales are unspun from the deeply familiar, and woven anew into a collection of fairy tales that wind back through time. Acclaimed Irish author Emma Donoghue reveals heroines young and old in unexpected alliances–sometimes treacherous, sometimes erotic, but always courageous. Told with luminous voices that shimmer with sensuality and truth, these age-old characters shed their antiquated cloaks to travel a seductive new landscape, radiantly transformed. Cinderella forsakes the handsome prince and runs off with the fairy godmother; Beauty discovers the Beast behind the mask is not so very different from the face she sees in the mirror; Snow White is awakened from slumber by the bittersweet fruit of an unnamed desire. Acclaimed writer Emma Donoghue spins new tales out of old in a magical web of thirteen interconnected stories about power and transformation and choosing one’s own path in the world. In these fairy tales, women young and old tell their own stories of love and hate, honor and revenge, passion and deception. Using the intricate patterns and oral rhythms of traditional fairy tales, Emma Donoghue wraps age-old characters in a dazzling new skin.


Review:
Ik heb deze verhalenbundel gebruikt voor mijn scriptie. Of nouja, twee verhalen eruit. Maar ik heb de rest van de verhalen ook gelezen, want ik vond ze erg goed.
Het boek bestaat uit dertien verhalen, en deze verhalen zijn adaptaties van verschillende bekende, maar ook minder bekende sprookjes. Belle en het Beest, Sneeuwwitje en Assepoester komen langs, maar ook anderen waarvan ik momenteel niet eens meer weet welke het waren.

Het zijn verhalen die anders zijn dan je gewend bent. In plaats van de passieve heldin die alles over zich heen laat komen, nemen deze meisjes stuk voor stuk het heft in eigen hand, waardoor hun verhalen vaak anders eindigen. Ik vond het erg leuk om de verhalen op deze manier te lezen. Het is leuk en origineel. Bovendien zijn ze ook stuk voor stuk interessant om te bestuderen, omdat ze zo anders zijn dan de originele sprookjes.

Wat ik ook erg leuk vond, was dat de verhalen in elkaar overliepen. Ieder verhaal eindigt met de hoofdpersoon die een vraag stelt aan een ander belangrijk personage uit het verhaal, en dan vertelt diegene haar verhaal: dit is dan weer een nieuw sprookje. Zo zijn alle sprookjes met elkaar verbonden en dat vond ik erg leuk.

Het enige jammere hieraan was dat ze niet aan het einde samen kwamen. Ik had verwacht dat het boek zou eindigen met een soort conclusie waarbij alle verhalen samenkwamen, maar dat was helaas niet zo.

Maar alsnog 4 sterren voor deze bundel. De verhalen zijn leuk en origineel. Ze zijn wel lastig afzonderlijk te lezen, maar dat zou ik je ook niet aanraden. Er zit zoveel meer in als je de hele bundel leest.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s