Home » Recensies: Boeken » Review: Het boek van alle dingen

Review: Het boek van alle dingen

Auteur17800323Guus Kuijer
Titel: Het boek van alle dingen
Genre: Jeugdliteratuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2004
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045111544
Aantal pagina’s: 95
Gelezen: Oktober 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Bij Thomas thuis wordt iedere dag uit de Bijbel voorgelezen. Hij kent al hele stukken uit zijn hoofd, die hij op zijn eigen manier uitlegt, met humor en fantasie. Een manier die zijn vader niet bevalt. Als zijn moeder weer eens door zijn vader met ferme klappen tot het ware geloof wordt gebracht, besluit Thomas dat het tijd wordt voor een Egyptische plaag…

Review
Ik moest dit boek voor mijn opleiding lezen. Het valt officieel onder jeugdliteratuur, maar ik vond het een erg sterk boek, vandaar dat ik toch een recensie hier plaats. Het is een boek dat ook gewoon door volwassenen gelezen kan worden.

Thomas woont in een christelijk gezin. Zijn vader is nogal streng en ziet er geen kwaad in om zowel zijn vrouw als zijn kinderen te straffen als ze niet doen wat hij wil. Op een gegeven moment is zijn gezin het echter zat. Zowel zijn dochter als zijn zoon Thomas zien reden om hem te straffen. Hoofdpersoon Thomas doet dat door middel van de Egyptische plagen waarover zijn vader hem verteld.

Het verhaal doet me heel erg denken aan de achtste plaag van Jan Wolkers. Ik weet niet of jullie die gelezen hebben, maar daar is er een jongen die zijn gelovige vader wil straffen. Hij heeft namelijk zijn konijn vermoord voor het kerstdiner. Hij straft zijn vader door een krekel in het diner te stoppen; zijn versie van de achtste plaag.

Het is dus een thema dat vaker voor komt. In ieder geval, ik vond dit een erg sterk verhaal met interessante plottwisten. De vader is een hatelijk figuur die zijn handen niet thuis kan houden, maar hij wordt goed op zijn plek gezet.

Het boek zit vol met interessante thema’s, zoals de rol van vrouwen, de rol van buren en van het ‘anders zijn’ (de buurvrouw van Thomas, mevrouw van Amersfoort, is anders dan anderen en ze wordt door de kinderen in de omgeving een heks genoemd. Uiteindelijk blijkt zij juist een van de helden te zijn in dit verhaal) en de rol van de literatuur. Thomas leest verschillende boeken, al vindt zijn gelovige vader dat hij alleen de Bijbel maar mag lezen. Het verhaal laat zien hoe groot de rol van literatuur kan zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s