Home » Recensies: Boeken » Review: Cinder

Review: Cinder

Auteur: Marissa 11235712Meyer
Titel: Cinder
Serie: The Lunar Chronicles #1
Genre: Young Adult, sprookjesadaptaties
Taal: Engels
Jaar: 2012
Uitgeverij: Feiwel and Friends
ISBN: 9780312641894
Aantal pagina’s: 395
Gelezen: Februari 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth’s fate hinges on one girl.

Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future.


Review:
Het is even geleden dat ik dit boek gelezen heb, maar gelukkig heb ik altijd mijn recensieboekje bij de hand. Cinder is uiteraard een adaptatie van Assepoester, en wel een erg bijzondere. Ik heb het boek behandeld voor mijn scriptie en ik zal jullie niet te veel vertellen over mijn onderzoek, maar wel dat het een erg bijzondere adaptatie was.
Hoofdpersoon Cinder, is een cyborg: half mens, half robot. De mensen vinden haar raar en ze wordt verstoten. Ze ziet zichzelf niet als menselijk. Op een gegeven moment komt ze in aanraking met Prince Kai, en wanneer ze elkaar vaker tegen zijn gekomen, vraagt hij haar mee naar het bal. Maar daar mag ze van haar boze stiefmoeder en stiefzus natuurlijk niet naartoe.

Naast het originele sprookje gaat dit boek dus over cyborgs en over niet geaccepteerd worden omdat je anders bent. Ook komt er een dodelijke ziekte voorbij en zijn er aliens. Het boek zit vol met elementen die we niet kennen uit het originele sprookje en dat is juist zo leuk!

Het is dus een enorm origineel verhaal. Bovendien zijn de personages ook goed uitgewerkt, leuk en origineel. Het gaat niet om twee boze stiefzussen, maar een, en de andere stiefzus is eigenlijk heel lief. Ook heeft Cinder nog een klein robotje als vriendin.

Het is een dystopisch verhaal en dat geeft het boek een diepere laag. Het is niet zomaar een leuke sprookjesadaptatie, maar het stelt vragen over de samenleving en de mensen. Wat als je niet geaccepteerd wordt op grond van iets waar je zelf niets aan kan doen? En wat betekent het om mens te zijn? Want Cinder is geen mens, ze is een cyborg. Is ze dan ‘minder’ dan haar stiefmoeder en zussen?

Ik vond het een leuk verhaal en ik heb ervan genoten. Het is soms een klein beetje voorspelbaar, maar dat is niet zo erg. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken met dat we de bron van het verhaal al kennen. Al met al geef ik het boek 4 sterren. Ik ben ook erg benieuwd hoe het verder gaat. Ik heb het vervolg inmiddels nog niet in huis, maar ik denk dat dat niet lang meer gaat duren…

Advertentie

One thought on “Review: Cinder

  1. Pingback: Mad Hatter Tea Party | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s