Home » Recensies: Boeken » Review: The penguin lessons

Review: The penguin lessons

26192990 Auteur: Tom Michell
Titel: The Penguin Lessons
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 2015
Uitgeverij: Michael Joseph
ISBN: 9780718181635
Aantal pagina’s: 229
Gelezen: Februari 2016
♥♥♥♥

Omslagtekst:
“I was hoping against hope that the penguin would survive because as of that instant he had a name, and with his name came the beginning of a bond which would last a life-time.”

Tom Michell is in his roaring twenties: single, free-spirited and seeking adventure. He has a plane ticket to South America, a teaching position in a prestigious Argentine boarding school, and endless summer holidays. He even has a motorbike, Che Guevara style. What he doesn’t need is a pet. What he really doesn’t need is a pet penguin. Set against Argentina’s turbulent years following the collapse of the corrupt Perónist regime, this is the heart-warming story of Juan Salvador the penguin, rescued by Tom from an oil slick in Uruguay just days before a new term. When the bird refuses to leave Tom’s side, the young teacher has no choice but to smuggle it across the border, through customs, and back to school.

Whether it’s as the rugby team’s mascot, the housekeeper’s confidant, the host at Tom’s parties or the most flamboyant swimming coach in world history, Juan Salvador transforms the lives of all he meets – in particular one homesick school boy. And as for Tom, he discovers in Juan Salvador a compadre like no other. The Penguin Lessons is a unique and moving true story that has captured imaginations around the globe for all those who dreamed as a child that they might one day talk to animals.

Review
Ik denk dat ik pinguïns wel mijn lievelingsdieren kan noemen. Pinguïns of Panda’s, een van de twee. Ze zijn zo leuk en klein en lopen zo grappig. Anyway. toen ik op manuscripta was, was er een uitgeverij (ik geloof de Bezige Bij) die tasjes uitdeelde met daarin kleine kaartjes met quotes van de boeken die binnenkort bij hen uikwamen. Daarbij zat ook de Nederlandse vertaling van dit boek. Ik besloot toen al dat ik hem moest gaan lezen. Maar ik hou niet zo van vertalingen, dus ik kocht het originele boek.

En wat ben ik blij dat ik dit boek ontdekt heb! De hoofdpersoon in dit verhaal loopt in het begin over een strand waar enorm veel dode pinguïns liggen, besmeurd met olie. Hij kijkt de andere kant op maar ziet in zijn ooghoek iets bewezen. Een van de pinguïns leeft nog! Hij besluit het diertje mee naar huis te nemen en schoon te maken, zodat hij kan blijven leven. Wat hij niet weet, is dat het diertje niet meer van zijn zijde zal wijken.

Wie wil er nu niet een verhaal lezen over een pet-pinguïn?

Het is echt een ontzettend leuk verhaal, en bovendien ook nog eens waargebeurd. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, maar toch is het zo.

Het is een ontzettend goed concept, bovendien ook nog eens maatschappijkritisch (dode pinguïns, besmeurd met olie, super zielig). Maar het is ook goed uitgewerkt. Er zitten wat saaie stukken tussen, wanneer de hoofdpersoon op reis gaat op zijn motor en wanneer we meer informatie krijgen over Argentinië, hoeft van mij niet zo, maar de stukken over de pinguïns zijn echt heel erg leuk. Het leest vlot, het is spannend, er is een pinguïn, wat wil je nog meer? Vier sterren voor dit boek!

Overigens, als ze een luisterboek willen maken van dit boek, moeten ze dit laten inspreken door Benedict Cumberbatch. Want hij is heel erg goed in het uitspreken van het woord ‘penguin’. (Zie hieronder een filmpje, gewoon, omdat het kan 🙂 )

Advertentie

One thought on “Review: The penguin lessons

  1. Pingback: Best books of 2016! | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s