Home » Recensies: Boeken » Review: Through the looking glass and what Alice found there

Review: Through the looking glass and what Alice found there

Auteur: Lewi83346s Carroll
Titel: Through the looking glass and what Alice found there
Genre: Literatuur, classics
Taal: Engels
Jaar: 1871
Uitgeverij: Books of wonder
ISBN: 9780688120498
Aantal pagina’s: 228
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
In 1865, English author Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898), aka Lewis Carroll, wrote a fantastical adventure story for the young daughters of a friend. The adventures of Alice—named for one of the little girls to whom the book was dedicated—who journeys down a rabbit hole and into a whimsical underworld realm instantly struck a chord with the British public, and then with readers around the world. In 1872, in reaction to the universal acclaim *Alice’s Adventures in Wonderland* received, Dodgson published this sequel. Nothing is quite what it seems once Alice journeys through the looking-glass, and Dodgson’s wit is infectious as he explores concepts of mirror imagery, time running backward, and strategies of chess-all wrapped up in the exploits of a spirited young girl who parries with the Red Queen, Tweedledee and Tweedledum, and other unlikely characters. In many ways, this sequel has had an even greater impact on today’s pop culture than the first book.

Review
Okay, ik realiseerde me net dat ik mijn lievelingsboek(en) nog helemaal niet gerecenseerd heb. Dat werd dus wel even tijd! Als je kijkt naar de naam van mijn blog, kun je ontdekken dat Alice’s adventures in Wonderland mijn lievelingsboek is. Through the looking glass, and what Alice found there, is soort van het tweede deel, en die recenseer ik nu.

Met tweede deel bedoel ik dat dit boek geschreven is na Alice in Wonderland, en dat ze vaak samen in één boek zitten. Toch kun je dit verhaal prima lezen zonder het eerste verhaal te hebben gelezen, ze hebben stiekem niet heel erg veel met elkaar te maken. Dit is gewoon het tweede avontuur van Alice. (Wat niet wil zeggen dat je de eerste over kunt slaan, want die moet je ook gewoon lezen, want die is tof, net als deze).

In dit boek kruipt Alice door een spiegel en komt ze in een wereld die gespiegeld is van haar eigen wereld. Wanneer ze echter de tuin ingaat, ziet ze dat de wereld één groot schaakspel is. En het gaat zo snel dat ze moet rennen om op haar plek te blijven staan.

De wereld in dit boek is prachtig beschreven en heerlijk fantasierijk en absurd. Er wordt gespeeld met taal, net zoals in het eerste verhaal en de tekst is doordrongen van gedichtjes. Onder andere Jabberwocky en het gedicht van Humpty Dumpty. (Die volgens Wikipedia hetzelfde is als Kortjakje? Ik moet dit nog even verder onderzoeken, want volgens mij klopt dat niet).

Dit verhaal is en droom, een absurde droom met vreemde personages als Tweedledum en Tweedledee, maar het is een heerlijke droom die ik steeds weer opnieuw wil lezen!

Advertentie

2 thoughts on “Review: Through the looking glass and what Alice found there

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s