Home » Recensies: Boeken » Review: Brussel

Review: Brussel

Auteur: Basj26182216e Bender
Titel: Brussel
Genre: Literatuur?
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029090292
Aantal pagina’s: 208
Gelezen: mei 2016

Ik wil uitgeverij Meulenhoff en de leesclub een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit recensie exemplaar.

Omslagtekst
Elvie is zevenentwintig en werkt in Brussel, waar de apéros in het Frans zijn en het bier met een scheutje grenadine wordt gedronken. Het leven in de bubble van Europese ambtenaren en lobbyisten bevalt haar prima. De mannen met wie ze uitgaat beschouwt ze als onderhoudende passanten die etentjes betalen en de avonden vullen. In de weekends maakt Elvie lange wandelingen en observeert ze de stad en de mensen. Brussel voelt als de ultieme ontsnapping: de recepties, het netwerken en de zwervers op straat kunnen Elvie niet echt raken.
Dat verandert wanneer ze de Vlaamse kunstenares Camille ontmoet. Elvie weet zich niet goed raad met haar verwarde gevoelens voor iemand die net zo ongrijpbaar is als zijzelf. Hun vriendschap is licht en mooi als een zeepbel, maar blijkt ook even kwetsbaar.

Review
Dit boek heb ik gelezen voor de leesclub een perfecte dag voor literatuur. Ik zou het zelf waarschijnlijk niet hebben opgepakt in de boekhandel, de cover spreekt mij niet echt aan. Wanneer ik dat toch gedaan zou hebben, en ik de achterkanttekst zou lezen, zou ik hem waarschijnlijk alsnog weg gelegd hebben. Het verhaal klonk me niet spannend in de oren, maar dat is het fijne van leesclubs: je leest boeken die je zelf niet snel zou oppakken en dan kun je nog wel eens verrast worden. Dat is me al meerdere keren gebeurd, maar helaas niet bij dit boek.

Ik probeer boeken altijd uit te lezen. Ik hou er echt niet van om boeken half uitgelezen weer weg te leggen. En zeker met recensie boeken ben ik van mening dat je het boek uit moet lezen, anders had de uitgeverij het boek niet naar je toe hoeven te sturen. Daarom vind ik het ook heel erg om te moeten toegeven dat ik deze niet uitgelezen heb. Ik heb geploeterd, ik probeerde op een gegeven moment tot 100 pagina’s te komen, maar zelfs dat lukte me niet. Ik kwam niet verder dan 75.

Want dit boek is zo’n beetje het saaiste boek dat ik ooit gelezen heb. Er gebeurt letterlijk helemaal niks in, maar dat weerhoudt de verteller er niet van om alles wat ze doet super gedetailleerd te vertellen. De hoofdpersoon van het verhaal is Elvie en ze bespreekt haar hele leven dus in details. Over de waterzuiveringsinstallatie die ze moet kopen, over het schoonmaken van een vis of over hoe haar schaamhaar op zeewier lijkt. Hieronder een voorbeeld, dan zien jullie wel wat ik bedoel:

(Dit stukje gaat over het maken van mayonaise)
‘Het enige gedeelte waarbij ik goed moet opletten is de mayonaise. Tijdens het kloppen van de dooier met mosterd en het voorzichtig, druppelsgewijs toevoegen van de olie vindt een omslagmoment plaats: tot dat moment riskeer je dat de hele zaak gaat schiften. Dat klinkt onprettig, en het ziet er ook onprettig uit. De mosterd is in principe het bindmiddel; maar als je gespannen bent, niet helemaal zen, en kotom te veel olie ineens bijschenkt kun je weer opnieuw beginnen. Met een nieuw ei. Dat gebeurt namelijk altijd als je haast hebt, of net aan je laatste ei toe bent.’ (Brussel, 66)

En het gaat nog even zo door. In de kookboeken die ik heb worden dingen zelfs niet zó uitgebreid beschreven. Het hele boek staat vol met dit soort oninteressante beschrijvingen.
Beschrijvingen zijn op zichzelf geen slecht iets. Talloze goede literaire werken zitten vol met beschrijvingen. Ik weet zo even geen duidelijke voorbeelden, maar de titels Lolita en Mrs. Dalloway komen in mijn hoofd naar boven. In ieder geval, het is mogelijk om een klein detail als iemands oorbel zo prachtig te beschrijven dat je het helemaal voor je gaat zien. Dan gaat het eerder om de kracht van de taal dan om het gene dat beschreven wordt. Maar dat is hier ook niet het geval. Het gaat hier niet om prachtige taal. Waar het dan wel om gaat? Ik heb geen flauw idee.

Ik denk dat ik inmiddels wel genoeg gezegd heb om uit te leggen waarom dit boek naar mijn mening maar 1 hartje verdient.

Ik ben erg benieuwd wat de andere lezers van een perfecte dag voor literatuur van dit boek vonden. Jullie ook? Je kunt hun recensies hier vinden.

Advertentie

One thought on “Review: Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s