Home » Persoonlijk » De uitgeverijstagiaire

De uitgeverijstagiaire

Al best wel lang heb ik het idee om ‘later als ik groot ben’ in een uitgeverij te gaan werken. Dus besloot ik een stage te gaan doen. Ik wilde heel graag bij Uitgeverij De Geus gaan stage lopen, omdat ik al eerder met hen kennis had gemaakt (namelijk met het interview met Patrick Ness) en omdat ze een vrij kleine uitgeverij zijn in Brabant. Inmiddels zitten ze in Amsterdam, maar dat terzijde. Het is een kleine uitgeverij, lang niet zo groot als Prometheus of De Bezige Bij en dat sprak me wel aan. Ik stuurde een mail, ik mocht op gesprek komen en was aangenomen! Het afgelopen halfjaar ben ik dus fulltime aan het werken geweest.

Het was wel echt even wennen. Van studeren, tentamens maken en papers schrijven naar fulltime stage lopen. Brieven en mails schrijven, manuscripten lezen, leesrapporten en titelplannen maken. Minder vrije tijd en ik woonde niet meer op kamers maar bij mijn ouders, omdat zij nu eenmaal dichterbij woonden, dus dat leek me handig.

Ik vond het heerlijk om de hele dag met boeken bezig te zijn. Omringd te worden door boeken en een heerlijk klein team. Auteurs noemden de medewerkers ‘Familie De Geus’ en dat past. Iedereen hoort erbij en zelfs als stagiaire ben je echt deel van het team.

En toch heb ik mijn toekomstplannen bij moeten stellen. Het is fijn om te zien hoe een boek vorm krijgt en het gehele proces mee te maken, en daar deel van uit te maken. Te zien hoe trots auteurs, maar ook de uitgeverij, op hun boeken zijn.
En toch knaagde er iets… Ik miste het studentenleven, de vrijheid, mijn vrije tijd. Ik heb veel geleerd op stage, maar het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat ik toch niet in een uitgeverij wil werken.

Waarom niet? Ik wil niet van 9 tot 17 achter een computer zitten. Ik wil liever bezig zijn. Met mensen werken, met mijn handen werken, ik weet het niet precies. Maar in ieder geval ben ik nu nog helemaal niet klaar voor een 9-17 baan achter een computer. Ik wil wel echt met boeken, auteurs, lezen en dat soort dingen bezig zijn. Ik studeer niet voor niets literatuurwetenschap. Ik heb nog niet helemaal uitgevogeld wat ik wel wil. Voor nu heb ik interesse in boekwinkels. Met boeken bezig zijn, maar dan aan de consumentenzijde. Mensen helpen boeken uit te kiezen, boeken aanprijzen, kijken wat zij graag lezen en iets zoeken wat daarbij past. Dat lijkt me wel erg leuk. Dus nu ben ik een bijbaantje aan het zoeken in een boekwinkel. Cross my fingers, misschien is dat meer iets voor mij!

Advertentie

6 thoughts on “De uitgeverijstagiaire

  1. Klinkt herkenbaar. Ik heb ook literatuurwetenschap gestudeerd in de hoop op een uitgeverij te kunnen beginnen. Dat heb ik ook een tijdje gedaan, maar toen liep mijn contract daar af. Nu heb ik een 9-to-5-job op een administratieve dienst bij een ander bedrijf. Ik zou toch graag terug op een uitgeverij terecht komen. Al lijkt werken in een boekenwinkel mij ook heel leuk!

    • Ik heb nog een andere blogpost daarover klaarstaan, haha, maar ja ik ga nog een master doen. Was even puzzelen want ik wilde best wel graag een uitgeverijenmaster doen en toen kwam ik dus tot de ontdekking dat dat niet echt iets voor mij was. Dus nu ga ik jeugdliteratuur doen in Tilburg šŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s