Home » Recensies: Boeken » Review: The lie tree

Review: The lie tree

23592175Auteur: Frances Hardinge
Titel: The lie tree
Genre: Young adult, historische fictie, supernatural, literatuur
Taal: Engels
Jaar: 2015
Uitgeverij: Macmillan Children’s books
ISBN: 9781447264101
Aantal pagina’s: 410
Gelezen: mei 2016
♥♥♥♥♥

Omslagtekst:
Winner of the Costa Book of the Year 2015, The Lie Tree is a dark and powerful novel from universally acclaimed author, Frances Hardinge. It was not enough. All knowledge- any knowledge – called to Faith, and there was a delicious, poisonous pleasure in stealing it unseen. Faith has a thirst for science and secrets that the rigid confines of her class cannot suppress. And so it is that she discovers her disgraced father’s journals, filled with the scribbled notes and theories of a man driven close to madness. Tales of a strange tree which, when told a lie, will uncover a truth: the greater the lie, the greater the truth revealed to the liar. Faith’s search for the tree leads her into great danger – for where lies seduce, truths shatter…

Review
We hebben er weer een met 5 sterren! Ik vind dit boek zó goed! Misschien leuk om er nog een winactie van te maken… Goed, dat komt later wel, eerst recensie!

Ik wilde dit boek al een tijdje lezen. Ik kende de auteur niet, maar de omslagtekst sprak me enorm aan. Hoofdpersoon van het boek is Faith. Faith is heel slim, maar ze is een vrouw, dus ze mag niet laten zien dat ze slim is. Ze ziet dan ook duidelijk dat haar ouders iets voor haar verbergen, waarom zouden ze anders zomaar gaan verhuizen? Er zijn roddels en schandalen, maar dat zijn natuurlijk allemaal leugens, denkt Faith. Wat is er dan aan de hand? Ze gaat door haar vaders notebooks en ontdekt The lie tree. Een boom die de waarheid laat zien, mits je hem leugens voert.

De aanloop naar het gedeelte over de boom is erg lang. In het begin stoorde me dat een beetje, want ik was erg nieuwsgierig naar deze mysterieuze boom. Maar de hele aanloop hoort echt bij het verhaal. Het is sterk. Het gaat over familiebanden en Faith die altijd voor haar vader klaar zal staan, ook al heeft ze geen flauw benul van wat er allemaal aan de hand is.

Het is een goed verhaal over waarheid en leugens en wat leugens allemaal kunnen aanrichten. Op een gegeven moment weet je niet meer wat wat is. Tegelijkertijd gaat het ook over de rol van de vrouw in de 19e eeuw en is het boek enorm kritisch. Zoals ik al zei, Faith is enorm slim en wil eigenlijk, net als haar vader wetenschapper/bioloog (ik weet niet goed hoe ik het moet noemen in het Nederlands) worden, maar ze is een vrouw dus dat kan niet. Ze moet haar mond houden, haar intelligentie negeren, want anders zal ze nooit een man vinden die met haar wil trouwen. En dat is natuurlijk de enige rol die de vrouw heeft.

Die extra laag kritiek is waarom ik van mening ben dat dit boek ook literair is. Ik geloof niet dat er een categorie bestaat met literaire YA, maar dan maken we die gewoon, want dit boek hoort daarin.

Anyway, het verhaal zelf is dus enorm sterk, maar het is ook goed geschreven en spannend. Je wordt in het verhaal getrokken en in de laatste pagina’s zit je op het puntje van je stoel. Ik heb nog nooit een soortgelijk boek gelezen en ik ben erg onder de indruk, vandaar ook de vijf sterren. Ik denk dat ik meer boeken van deze auteur ga opzoeken!

Advertentie

3 thoughts on “Review: The lie tree

  1. Ik ken het boek of de auteur niet. Ik vind het een beetje raar dat het door Macmillan Children’s Books werd uitgegeven. Cover en het verhaal lijkt mij iets te duister/moeilijk voor kinderen. Of is dat omdat Macmillan YA Books (nog) niet bestaat? Je recensie heeft mij wel benieuwd gemaakt.

    • Dat vond ik inderdaad ook erg raar! Maar dat zal wel komen doordat het een YA is en dus onder jeugdliteratuur valt. Het is niet bedoeld als kinderboek, meer voor jong volwassenen. Maar die vallen nog best vaak onder de term ‘kinderboeken’, omdat YA nog best een nieuwe term is.
      Haha, dat is mooi! Het is een erg goed boek, ik kan hem zeker aanraden.

  2. Pingback: Best books of 2016! | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s