Home » Recensies: Boeken » Review: Ik zag een man

Review: Ik zag een man

Ik zag een man - Owen Sheers Auteur: Owen Sheers
Titel: Ik zag een man
Genre: Fictie, vertaald
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026329487
Aantal bladzijden: 311
Gelezen: Januari 2016
♥♥♥

Ik wil uitgeverij Ambo|Anthos en de leesclub Een perfecte dag voor literatuur  bedanken voor dit recensie exemplaar!

Achterkanttekst:
De vrouw van Michael Turner komt tijdens haar werk als journalist in Pakistan om het leven. Michael verhuist naar Londen en sluit vriendschap met zijn buren, de familie Nelson. Hoewel zij alles hebben wat Michael niet heeft, liefde, kinderen, een gelukkig gezinsleven, komt hij er toch vaak over de vloer. De vriendschap doet hem goed en hij pakt zijn leven weer op, totdat een dramatische gebeurtenis alles verandert. Sindsdien gaat Michael gebukt onder een schuldgevoel en draagt hij de zware last van een geheim met zich mee. Maar de waarheid laat zich niet verdringen.

Review
Even nog een momentje om de cover te bewonderen. Je kan het op dit plaatje niet zo goed zien, maar de letters zijn doorzichtig, waardoor je soms wel en soms niet de titel kunt lezen. Soms zie je ook alleen maar de afbeelding van de trap. Erg tof en het past ook erg goed bij het verhaal! De titel vind ik overigens ook goed gekozen.

Dan, het verhaal. Het is een heel mooi verhaal dat goed geschreven is. Het leest vlot en je kan het in een middag uitlezen als je er goed voor gaat zitten.

Het is geschreven in fijne taal waardoor je goed in het verhaal zit maar toch ook wat afstandelijk naar de tekst kan kijken, waardoor je het wat meer kunt bewonderen. Ik weet niet hoe het origineel is, maar ik denk dat het een erg goede vertaling is.

Ik zat eigenlijk de gehele tijd met het lezen op 4 sterren. Het is, zoals ik zei, een fijn geschreven boek met een mooi onderwerp. Michael’s vrouw is overleden en hij verhuist zodat hij niet langer in het huis hoeft te wonen waar zij samen woonden. Hij wordt vrienden met zijn nieuwe buren, Josh en Samantha, al zijn het niet helemaal ‘zijn soort mensen’. Ik had het gevoel dat Michael zichzelf kwijt was, en daardoor paste die vriendschap juist zo mooi. Wat ook goed weergeven werd daaraan, was dat je nooit precies weet wat er ergens gebeurd. Michael had een goed beeld van Josh en Samantha, en wij dus ook. Ze zijn gelukkig met elkaar en hun kinderen, en lijken het ideale leventje te leiden. Maar dat is de buitenkant, dat is wat ze willen laten zien. Later komen we er achter dat ook hun leven niet perfect is, en ik vind dat het in het boek mooi weergegeven wordt, hoe je nooit alles van iemand kunt weten.

Jullie kunnen zien dat ik het boek 3 sterren heb gegeven, en geen 4, zoals ik hierboven zei. Dat komt door een aantal zaken. Het eerste wat me enorm stoorde aan het verhaal, was hoe alles uiteindelijk ontrafeld werd: door een korreltje zand. Really? Ik vind dat echt enorm ver gezocht. Het lijkt… te simpel, te makkelijk, te snel bedacht. Het verhaal moest op deze manier verder gaan en er moest iets gebeuren waardoor alles ontrafeld werd, en dat heb je enorm door omdat het zo ongeloofwaardig was. Je ziet hier heel duidelijk het plan van de auteur, en dat vind ik erg jammer.

Dat kon ik op zich nog wel hebben. Wat me meer stoorde, was het einde. Ik ga geen spoilers geven, geen zorgen. Maar het einde was basically ‘Ik besloot alles op te schrijven en dat boek heb je nu in je handen.’ Dit zag ik stiekem al vanaf de eerste bladzijde aankomen, maar ik hoopte heel erg dat dit niet het geval zou zijn. Maar toch wel. En dat is jammer. Het staat, hoe zal ik het zeggen, goedkoop om er op deze manier een kader om te zetten. Het is waarschijnlijk bedoeld om het verhaal meer diepgang te geven, maar het is inmiddels zo afgezaagd om het op deze manier te doen (Net als, waar ik ook een grondige hekel aan heb ‘… maar het was allemaal maar een droom’, wat soms wel eens het einde van het boek is).

Al met al heeft dit boek voor mij dus een ster kwijtgeraakt. Dat laat niet weg dat het boek mooi geschreven is, het is een fijn verhaal waarin je je goed kunt verplaatsen en waarin je kunt meeleven.

Wil je ook weten wat anderen van dit boek vonden? Klik dan hier

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s