Home » Recensies: Boeken » Review: Cain

Review: Cain

Auteur: IMG_5751José Saramago
Titel: Cain
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 2009
ISBN: 9789722120760
Aantal bladzijden: 120
Gelezen: Juli 2015
♥♥♥

Review:
Ik heb dit boek van een vriendin geleend, omdat ik graag weer iets van Saramago wilde helaas. Haar versie heeft alleen geen achterkanttekst, dus ik zal jullie maar gewoon moeten vertellen waar het boek over gaat.
De hoofdpersoon is Caïn, de broer van Abel. Caïn wordt door God gestraft en hij zal voor eeuwig op aarde moeten ronddwalen. Hij maakt dus veel dingen mee die in het Oude Testament genoemd worden: De toren van Babel, de ark van Noach, Lot en zijn dochters, Sodom en Gomorra… Hierdoor kan Saramago, die nogal atheïstisch is, zijn gang gaan in dit boek en volop kritiek geven op het oude testament.

Ik vind dit boek echt heerlijk. Ik heb afgelopen periode een Bijbelvak gevolgd omdat dat me interessant leek (ik ben totaal niet gelovig en het leek me, als literatuurwetenschapper, toch wel handig als je wat Bijbelkennis bezit) en er zijn zoveel dingen die ik raar vond in het Oude Testament, die Saramago dus ook aanhaalt in dit boek.

Het boek is heerlijk cynisch. Cain stelt duizenden vragen aan God en laat duidelijk merken dat hij hem eigenlijk maar niets vind. Voorbeeldje:

“Yes, you read correctly, the lord ordered abraham to sacrifice his own son, and he did so as naturally as if he were asking for a glass of water to slake his thirst, which means it was a deep-seated habit of his. The logical, natural and simply human response would have been for abraham to tell the lord to piss off, but that isn’t what happened.”

Het hele boek is op deze manier geschreven en het is fantastisch. Ik denk dat als je heel erg gelovig bent, je dit boek beter over kunt slaan, maar voor mensen die wat kritischer tegenover de bijbel staan, is dit waarschijnlijk wel een interessant boek.

Het boek is erg grappig, maar het leest ook vrij traag. Dat komt omdat het toch gebruik maakt van veel bijbelverhalen en dat is nogal droge stof. Saramago heeft er zijn eigen draai aan gegeven, zoals ik net al probeerde uit te leggen, maar toch blijft het een traag boek dat je niet zo snel uitleest.

Al met al 3 sterren voor dit boek!

Zie ook Saramago – De stad der blinden

Advertentie

2 thoughts on “Review: Cain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s