Home » Recensies: Boeken » Review: The fire next time

Review: The fire next time

The Fire Next Time  Auteur: James Baldwin
Titel: The fire next time
Genre: Geschiedenis, Memoirs
Taal: Engels
Jaar: 1963
ISBN: 9780679744726
Aantal bladzijden: 120
Gelezen: 16 – 19 mei 2015

Achterkanttekst:
A national bestseller when it first appeared in 1963, The Fire Next Timegalvanized the nation and gave passionate voice to the emerging civil rights movement. At once a powerful evocation of James Baldwin’s early life in Harlem and a disturbing examination of the consequences of racial injustice, the book is an intensely personal and provocative document. It consists of two “letters,” written on the occasion of the centennial of the Emancipation Proclamation, that exhort Americans, both black and white, to attack the terrible legacy of racism. Described by The New York Times Book Review as “sermon, ultimatum, confession, deposition, testament, and chronicle…all presented in searing, brilliant prose,” The Fire Next Time stands as a classic of our literature.
(Bron)

Review
Ik ben het heel erg niet eens met deze achterkanttekst. Het enige positieve dat ik heb opgeschreven bij dit boek, was dat het kort was. Het boek gaat over racisme en rassenscheiding, maar in plaats van dat er een mooi verhaal komt over waarom racisme slecht is (zoals bijvoorbeeld in Uncle Tom’s Cabin) is het een en al geklaag.

Het is geen verhaal. Het is een opsomming van dingen die verkeerd zijn in de wereld. Racisme dit, racisme dat. Ik begrijp dat het verschrikkelijk geweest moet zijn en dat men er literatuur over wil schrijven, zodat men leert hoe erg het is en dat het moet stoppen. Maar zoals ik al zei, een klaagzang zal niet echt werken, naar mijn mening.

Bovendien zit er een personage in het boek die zich racistisch gedraagt tegenover blanken. Ik werd hier nogal ongemakkelijk van. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling, maar ik denk dat ook dit niet gaat pleiten voor betere rechten jegens de bevolking waar nu racisme op geuit wordt.

Al met al geef ik het boek maar 1 ster. Het was saai, er zat geen verhaal in. Het was een en al geklaag tussen verschillende personages, maar er gebeurt helemaal niets. Als je een boek over racisme wilt lezen, raad ik je dit boek af en zou ik Uncle Tom in plaats daarvan gaan lezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s