Home » Recensies: Boeken » Review: Bête

Review: Bête

AuteuIMG_5683r: Adam Roberts
Titel: Bête
Genre: Literatuur, dystopie, lichte science fiction
Taal: Engels
Jaar: 2015
ISBN: 9780575127685
Aantal bladzijden: 311
Gelezen: 15 – 16 mei
♥♥♥♥♥

Achterkanttekst:
It began when Animal Rights activists inserted AI chips in the brains of animals. The plan was to give animals speech. After all if an animals can talk we are bound to treat them more like us.

A creature that can argue the case for its own intelligence, its own rights is a much harder creature to use, to kill. Surely?

But where does artificial intelligence end and the animal begin. And with speech and self-awareness did the animals also gain a soul? And would we choose to believe them if they told us they had?

Review
Dit boek is echt super awesome. Het gaat erom dat dieren chips geïmplanteerd krijgen waardoor ze kunnen praten. Het is niet zomaar een simpel verhaaltje van dieren die kunnen praten, maar het zet je aan het denken. Over de rechten van dieren. Maar ook de rechten van cyborgs. Want de dieren kunnen praten door middel van chips. Zijn het dan nog wel dieren, of computers?

De hoofdpersoon van het boek is Graham. Het begint ermee dat hij een koe wil slachten, maar de koe heeft nu intelligentie, door middel van de chip, en noemt allerlei redenen waarom Graham dat niet zou moeten doen. De dieren krijgen een steeds grotere rol in het leven van de mensen, en zij staan er op een gegeven moment beter voor, want wanneer de mensen getroffen worden door inflatie, komen de dieren aan de macht.

Het boek roept zo veel vragen op. Het is ook echt een super interessant plot. Het lijkt op Animal Farm, maar doordat de nadruk naast dierenrechten ook nog op artificial intelligence ligt, krijgt het weer een diepere laag en is het interessanter voor deze tijd, waarin de digitale wereld steeds meer invloed krijgt op ons leven.

Het boek is origineel, ik heb het een maand geleden gelezen en ik zit nu nog steeds van ‘wow’. Je blijft doorlezen, het boek zorgt er wel voor dat je je aandacht erbij houdt.

Bovendien is het ook echt een leuk boek. Het zit vol met leuke verwijzingen als There are more Stephens to fry.
Het wordt een soort ‘zoek de intertekstualiteiten’ spel en ik vind dat erg leuk.

En dan het einde! Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat er nu echt gebeurd. Ik moet het boek nog een keer gaan lezen, denk ik. Dat vind ik stiekem helemaal niet erg. Ik heb het boek 5 sterren gegeven want ik vond het echt enorm goed. Als je Animal Farm goed vond, dan vind je deze vast ook heel tof! Lezen dus!

Gerelateerd: Animal Farm

Advertentie

3 thoughts on “Review: Bête

  1. Adam Roberts heeft echt een enorm droge schrijfstijl. Ik ben het helemaal met je eens dat het verwijzingen-zoeken het boek alleen maar beter maakt. Er zit van alles in, van echt de zware canon van de westerse literatuur naar internet memes. Sommige mensen vinden het storend, heb ik gelezen, maar had er zelf geen last van. Ik vond het alleen maar leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s