Home » Recensies: Boeken » Review: Great Expectations

Review: Great Expectations

IMG_4966 Auteur: Charles Dickens
Titel: Great Expectations
Genre: Literatuur, classics
Taal: Engels
Jaar: 1861
ISBN: 9780192833594
Aantal bladzijden: 505
Gelezen: 16 – 26 februari
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
In what may be Dickens’s best novel, humble, orphaned Pip is apprenticed to the dirty work of the forge but dares to dream of becoming a gentleman — and one day, under sudden and enigmatic circumstances, he finds himself in possession of “great expectations.” In this gripping tale of crime and guilt, revenge and reward, the compelling characters include Magwitch, the fearful and fearsome convict; Estella, whose beauty is excelled only by her haughtiness; and the embittered Miss Havisham, an eccentric jilted bride.

Review
Dit is het eerste werk dat ik heb gelezen van Dickens. Het was ook een verhaal waar ik eigenlijk nog niets van af wist, zoals bijvoorbeeld bij A christmas carol of Oliver Twist. Great Expectations kende ik alleen van naam, maar het verhaal kende ik niet.

Voor een cursus getiteld mensenrechten en bildung moest ik dit boek lezen. Eindelijk een boek van Dickens! Ik vond het echt een goed boek. Het verhaal gaat over een jongen genaamd Pip. Pip wordt verliefd op een meisje genaamd Estella, maar zij is veel te hoog in rang voor hem. Dus hij besluit dat hij een gentleman wil worden, zodat hij goed genoeg voor haar kan zijn.

Ik heb dit boek op meerdere fronten geanalyseerd dus ik vind het vrij lastig om mijn mening weer te geven zonder daaraan te denken, maar ik zal het proberen. Pip krijgt op een gegeven moment geld – veel geld, waardoor hij naar Londen kan gaan om daar omgeschoold te worden tot een gentleman. Dat vond ik in het begin heel raar, het leek zo simpel ‘oh, je wilt een gentleman worden, nou hier heb je enorm veel geld, succes ermee!’ Het leek me zo ongeloofwaardig, maar alles wordt duidelijk aan het einde van het boek, wanneer Pip zijn geheime sponsor zich onthuld.

Dat vind ik ook heel erg goed aan dit verhaal: Aan het einde valt alles op zijn plaats. Ik heb een aantal keren hardop ‘huh’, gezegd, omdat dingen zo anders blijken te zijn dan ik in eerste instantie gedacht had. Ik heb stukken moeten herlezen omdat ik een aantal onthullingen gewoon zo erg niet zag aan komen. Fijn is dat!

Verder vind ik het boek erg fijn lezen. Het taalgebruik is prachtig en het past ook helemaal goed bij het verhaal.

Wat verder… Alle dingen worden onthuld, er zijn nergens nog losse eindjes te vinden (ik heb er althans geen gevonden), alles sluit prachtig op elkaar aan en het past allemaal in elkaar. Ook al zijn het nogal onverwachte onthullingen, het past uiteindelijk wel allemaal, je krijgt geen vreemde situaties (oke, misschien wel een beetje als je weet wie de sponsor is, maar dat maakt het juist zo leuk) en verder is het boek fantastisch om te analyseren.

Ik heb dit boek 4 sterren gegeven. Het was het eerste boek dat ik las van Dickens, en dat er nog vele mogen volgen!

Advertentie

2 thoughts on “Review: Great Expectations

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s