Home » Recensies: Boeken » Review: Brave new world

Review: Brave new world

5129 Auteur: Aldoux Huxley
Titel: Brave new world
Genre: Literatuur, dystopie
Taal: Engels
Jaar: 1932
Aantal bladzijden: 268
Gelezen: 16 – 21 oktober
♥♥♥

Achterkanttekst:
Far in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs, all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone harbouring an ill-defined longing to break free. A visit to one of the few remaining Savage Reservations, where the old, imperfect life still continues, may be the cure for his distress… (bron)

Review
Pfoe, lang geleden dat ik dit boek gelezen heb. Maar ik wilde het toch nog recenseren, dus bij deze.
De wereld van brave new world is absurd. Het systeem van sociale klassen, en hoe mensen in een bepaalde klasse terecht komen. Een voorbeeld hiervan is dat baby’s die tot een lagere klasse behoren, geëlektrocuteerd worden als ze in aanraking komen met boeken, zodat ze zullen leren nooit van boeken te houden.
Dit is maar een enkel voorbeeld. Ik zal er niet te veel van geven, want dat zou zonde zijn voor wie het nog wil lezen, maar ik kan jullie wel vertellen dat de wereld echt absurd is, zoals meestal het geval is in dystopische literatuur.

In het verhaal komt de hoofdpersoon in aanraking met Jon Savage, een man die in een reservaat leefde en wiens gebruiken meer overeenkomen met die van ons, dan met die van brave new world. Het is interessant te zien hoe  de auteur deze twee werelden zo tegenover elkaar zet.

Ik was minder geschockeerd van dit boek dan eigenlijk de bedoeling van de auteur was. Dat komt waarschijnlijk omdat ik 1984 al gelezen had en dus in zekere zin al gewend ben aan zulke heftige werelden. Brave new world is wel veel meer cru dan 1984. De situaties en omstandigheden zijn veel wreder.

Toch vond ik 1984 beter. Misschien omdat dat het eerste stuk echte dystopische literatuur was die ik las. Maar het was ook een stuk interessanter geschreven. Dat hele idee van Big Brother is een onderwerp dat door het hele boek centraal staat. In brave new world was er niet echt één centraal thema zoals dat. Ook waren er stukken tussen die ik totaal niet interessant vond. Dat was voornamelijk in het begin. Ik had ook echt moeite met in het verhaal te komen. Het verhaal begint met een soort tour die studenten krijgen door – hoe zal ik het noemen – het departement waar baby’s worden gemaakt? (en nee, dit gaat niet op de normale manier) Dit was nogal technologisch en ik begreep er niet veel van, maar ik vond het dan ook niet heel erg interessant.

Veel meer kan ik er niet echt over zeggen. Het was zeker een interessant boek met een goed onderwerp. Drie sterren waard. Vergeleken met 1984, vond ik die beter, maar op zich was brave new world zeker geen slecht boek.

Advertentie

4 thoughts on “Review: Brave new world

  1. Jammer dat je er niet zo enthousiast over bent. Ik wil 1984 en Brave New World allebei nog erg graag lezen, maar ik heb ze nog nergens in een mooie of juist in een hele goedkope editie op de kop kunnen tikken.

  2. Ik vond dit boek denk ik pakkender dan 1984. Hoewel ik 1984 veel verrassender vond (had het intense einde toch niet echt zien aankomen), kon het boek me niet altijd grijpen. AL heb ik 1984 volgens mij uiteindelijk wel meer sterren gegeven, alleen al doordat ik ‘m eerder las dan Brave New World, waardoor het allemaal veel intenser was. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s