Home » Recensies: Boeken » Review: The blazing World

Review: The blazing World

22572155 Auteur: Margaret Cavendish
Titel: The Blazing World
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 1666
Aantal bladzijden: 102
Gelezen: 11 – 14 september
♥♥

Achterkanttekst:
The Blazing World by Margaret Cavendish is, all at once, a satire, a treatise on natural philosophy, a work of proto-science fiction, and a defiant venture into a scientific world where women were not usually allowed. It tells the tale of a young Lady who is kidnapped by a man that tries to sail away with her. Through divine interference, however, the ship is tossed into a storm and everyone but the Lady perishes. Blown up to the North Pole, she inadvertently passes into to another world, the Blazing World, where she is almost immediately made supreme ruler. As the Lady begins to exercise her will, Cavendish lays out her own Utopia and discusses a wide range of scientific, political, social, and religious topics. But when a war breaks out in her home world, what will the Lady do with all power of the Blazing World behind her?
(bron)

Review
Dit is een boek dat ik voor school gelezen heb, voor een vak dat gaat over utopia’s. Dit verhaal beschrijft de utopia van een vrouw die later The Empress genoemd wordt. Het verhaal begint heel tof en voorspelt veel goeds, wanneer ze in een andere wereld terug komt en allemaal personen tegen komen die half mens half dier zijn (Worm-men, fish-men, spider-men). Maar helaas blijft het niet het hele boek zo.

In plaats van dat we te weten komen over de leefwereld van deze mensen, gaat the Empress vragen stellen. Over alles. Hoe ze denken over de aarde, over het heelal, over sterren, dat soort dingen. Het is een vraag en antwoord spel en het is verschrikkelijk saai. Dit gaat zo’n 30 pagina’s door.

Het wordt later wel meer een verhaal, met the empress die op oorlogspad gaat om haar oude wereld te redden, bijvoorbeeld. Ook bestaat het boek uit gesprekken tussen haar en een vriendin: The duchess. Maar ook deze gesprekken hebben niet veel diepgang. Het stuk over de oorlog vond ik wel goed, omdat er eindelijk daadwerkelijk iets gebeurde in het verhaal.

Het is een boek dat je kunt gebruiken als onderwerp voor een paper omdat het wel een interessante utopie is, het is bijvoorbeeld heel anders dan Thomas More’s Utopia waar ik het eerder over had. (Vandaar dat ik ook deze twee utopia’s in een paper heb verwerkt. Als jullie het leuk vinden en ik een beetje een hoog cijfer heb waardoor ik dus weet dat het ergens op slaat, zal ik hier nog wel iets over schrijven 🙂

Maar goed, ik zou dit boek verder niet aanraden. Het is maar zo’n 100 pagina’s maar het duurt echt eindeloos.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s