Home » Recensies: Boeken » Review: The Time Machine

Review: The Time Machine

2493 Auteur: H.G. Wells
Titel: The Time Machine
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 1895
ISBN: 9780451528551
Aantal bladzijden: 118
Gelezen: 1 oktober
♥♥♥

Achterkanttekst:
So begins the Time Traveller’s astonishing firsthand account of his journey 800,000 years beyond his own era—and the story that launched H.G. Wells’s successful career and earned him his reputation as the father of science fiction. With a speculative leap that still fires the imagination, Wells sends his brave explorer to face a future burdened with our greatest hopes…and our darkest fears. A pull of the Time Machine’s lever propels him to the age of a slowly dying Earth.  There he discovers two bizarre races—the ethereal Eloi and the subterranean Morlocks—who not only symbolize the duality of human nature, but offer a terrifying portrait of the men of tomorrow as well.  Published in 1895, this masterpiece of invention captivated readers on the threshold of a new century. Thanks to Wells’s expert storytelling and provocative insight, The Time Machine will continue to enthrall readers for generations to come.
(bron)

Review:
Dit is wederom een boek dat ik voor college heb gelezen, voor het vak over utopia’s en dystopieën. Hoewel deze utopie (of misschien is het wel een dystopie) afwijkt van de anderen die we gelezen hebben. Zoals de titel al aangeeft, reist de hoofdpersoon (die ook wel The Time Traveller genoemd wordt) door de tijd en niet door ruimte, zoals in andere utopia’s het geval is. Maar laat ik niet al mijn collegestof opsommen en jullie gewoon vertellen wat ik ervan vond.

The Time Traveller gaat de toekomst in. En dan bedoel ik een hele verre toekomst. Zo’n 800.000 jaar laat hij aan zich voorbij gaan. En in die tijd verandert de wereld nogal. Of waarschijnlijk nogal, zoals we hier kunnen lezen.

Dr zijn twee soorten mensen in de tijd waarin the time traveller terecht komt. Bovengronds zijn de Eloi en ondergronds de Morlocks. Bovengronds, ondergronds, goed en kwaad. Het representeert het kapitalisme, de mensen die in onze tijd boven de grond en de mensen die onder de grond werken (met onze tijd bedoel ik dan 1895, wanneer dit boek geschreven is). Ze zijn zo erg getransformeerd (Yay, Darwin!) dat het twee verschillende soorten geworden zijn. Dit is iets wat we in college bespraken, maar ik had er zelf nog niet zo op deze manier over nagedacht. Toch vind ik het wel heel erg interessant om er op deze manier naar te kijken.

Dit boek is veel spannender dan de andere boeken die we besproken hebben. Er zijn wel veel beschrijvingen, van hoe de personen eruit zien, hoe het landschap eruit zien en dat soort dingen, maar er zit ook actie in. Bovendien zijn de Morlocks kwaadaardig en dat geeft het boek ook spanning, wat zal er nu weer gaan gebeuren? En dat is wel leuk, want dan gebeurt er tenminste wat, anders dan in Thomas More’s Utopia.

Wat kan ik er verder nog over zeggen? Ik vond het een goed boek en het was op geen enkel moment saai. Okay, misschien het begin, waarin wordt besproken over een vierde dimensie, naast de dimensies van ruimte, namelijk de tijd. Dit vond ik wel lastig maar dit was niet echt een lang stukje.

Ik heb het boek 3 sterren gegeven. Het was leuk, spannend, een andere utopia dan die ik al gelezen heb en daardoor ook interessant.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s