Home » Recensies: Boeken » Review: De lof der zotheid

Review: De lof der zotheid

Auteur: Desiderius Erasmus
Titel: Lof der zotheid
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 1508
ISBN: 9789025311636
Aantal bladzijden: 191
Gelezen: 2 september 2014
♥♥♥♥

Review
Ik heb dit boek al een keer eerder gelezen, in klas 4 voor Nederlands. Ik wilde iets moeilijks en toen koos ik deze. Ik moet toegeven dat ik er toen vrij weinig van begreep. Maar nu heb ik hem opnieuw gelezen, ik wilde hem graag gaan herlezen en ik moest hem toevallig dit blok lezen voor een vak Verboden Boeken, dus dat kwam mooi uit.

De lof der zotheid is een pronkrede geschreven door de zotheid. Vrouwe Zotheid is een godin die zichzelf voorstelt als de enige echte godin die daadwerkelijk iets voorstelt. Er zitten stukken in over hoe goed dwaas zijn eigenlijk is, en een groot deel van het boek is kritiek op de katholieke kerk.

Het boek zijn allemaal kleine hoofdstukjes, dus het is gemakkelijk om snel een stukje te lezen. De tekst lijkt in eerste instantie gemakkelijk, maar onderliggend is het soms toch wel zwaar omdat je niet zeker weet hoe Erasmus alles bedoelt. Natuurlijk is het voornamelijk kritiek op de kerk, wat er ook voor heeft gezorgd dat dit boek uiteindelijk verboden werd. Erasmus is ontzettend kritisch tegenover de aflaten, de paus, god, de bisschoppen en ga zo maar door.

Ik vind het een geweldig boek. Geweldig om te zien hoe Erasmus onbeschaamd kritiek geeft en het zo mooi neer kan zetten allemaal, dat ze in die tijd zelf niet eens wisten wat ze er mee moesten. Bovendien zaten er ook wat stukken in die je aan het denken zetten, en zoals jullie misschien wel weten, kan ik dat ook altijd wel waarderen.

Ik geef het dus 4 sterren, want ik vond het altijd al een goed boek, maar nu ik ook daadwerkelijk de inhoud begrijp, is het voor mij nog veel beter geworden.

Advertentie

2 thoughts on “Review: De lof der zotheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s