Home » Recensies: Boeken » Review: Misschien wel niet

Review: Misschien wel niet

Auteur:IMG_4408 Jannah Loontjens
Titel: Misschien wel niet
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 9789026326523
Aantal bladzijden: 233
Gelezen: 11 14 september
♥♥♥

Ik wil uitgeverij Ambo Anthos en de leesclub een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit recensie exemplaar!

Flaptekst
Misschien wel niet beschrijft vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin een grote keuzevrijheid, WhatsApp en Facebook het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken. Deze dagen uit Mascha’s leven schetsen een hedendaags beeld waarin velen zich zullen herkennen. Ze beleeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden.

Review
Zoals de achterkant al vermeldt, is Mascha, die ook wel Masje genoemd wordt, de hoofdpersoon in dit verhaal. Ze heeft een man en twee kindjes, een hoop vrienden en heeft een vrij standaard leven. Werk, kinderen, social media. De titel van het boek geeft een twijfeling aan en ook op de achterkant staat ‘een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om te kiezen. Het lijkt erop dat keuzes belangrijk zijn in dit verhaal.

Toch vond ik dat wel mee vallen. Zoveel keuzes maakt Masje niet, en de keuzes die ze maakt, daar lijkt ze niet over na te denken. Ze zijn impulsief, zoals haar facebook affaire met Rafiq, die aan de andere kant van de wereld woont. De affaire neemt een wending die ik niet had verwacht – en die van mij ook niet had gehoeven. Naar mijn mening was dit veel te expliciet.

Masje heeft literatuurwetenschap gestudeerd en het is leuk dat er verwijzingen zitten naar bijvoorbeeld Derrida en Butler. Dat toont wel de belezenheid van de auteur en dat vind ik goed.

Het boek leest erg snel. Hoewel het verhaal niet echt spannend is (de achterkanttekst klinkt ook vrij saai, moet ik eerlijk zeggen) blijf je toch lezen en heb je het binnen no time uit. Misschien komt dat juist doordat Masje vrij standaard is, zoals ik eerder al zei. Op die manier kun je je wel gemakkelijker met haar identificeren.

Wat ik erg goed vond aan het boek, was de lezing die Tom, de vriend van Masje, geeft aan zijn studenten over social media. Het zette me aan het denken en dat is een goed teken. Het ging er over dat we alleen nog maar met social media bezig zijn, dat we de echte wereld om ons heen vergeten. In mooie momenten zien we alleen een facebook status. En we kunnen best zonder al die troep, maar dat doen we niet omdat we dat niet willen. Het is iets om over na te denken.

Ik heb het boek 3 sterren gegeven. Het was geen slecht boek, dat zeg ik niet, maar ik vond het ook niet echt bijzonder. Het is geen boek dat me lang bij zal blijven. Het was ‘oke’, maar niet iets dat ik waarschijnlijk nog een keer zal op pakken. Mascha is, zoals ik zei, nogal standaard, maar daarin sluipt het gevaar dat het boek dat ook wordt. En dat is hier het geval. Mascha is geen personage dat je bij blijft en het boek zelf daardoor ook niet.

Wil je weten wat anderen van dit boek vonden? Klik dan hier.

Advertentie

One thought on “Review: Misschien wel niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s