Home » Recensies: Boeken » Review: Alles Hiervoor

Review: Alles Hiervoor

Auteur:IMG_4112 André Platteel
Titel: Alles hiervoor
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 9789029588904
Aantal bladzijden: 255
Gelezen: 6 – 8 Juli
♥♥♥

Ik wil de uitgeverij de Arbeiderspers en de leesclub Een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit recensie exemplaar!

Achterkanttekst:
Alles hiervoor, een ontwikkelingsroman, speelt afwisselend in Amsterdam en ‘on the road’. De jonge Jonathan heeft zowel zijn moeder als zijn broertje verloren. Als hij later last krijgt van angstaanvallen, wordt hij gedwongen te zoeken naar de oorzaak. Na een zeven jaar durende afzondering reist hij af naar de wildernis van Big Sur. Daar ontmoet hij de Noor, een charismatische man die een grote invloed op Jonathan uitoefent. Wanneer er doden vallen onder politici en ondernemers voeren de sporen naar de Noor.

Review:
Dit boek is… vreemd. Ik heb het nu ongeveer een week uit en ik weet nog steeds niet wat ik ervan moet vinden. De hoofdpersoon Jonathan gaat van hop naar her. De ene keer is hij in Nederland, dan weer in Amerika, dan in Zuid Frankrijk.. En hij komt toch telkens de zelfde mensen tegen. De Noor, die geen naam krijgt en alleen maar telkens ‘de Noor’ genoemd wordt, is een belangrijk figuur. Van hem krijgen we eigenlijk niets te weten. Hij duikt zomaar uit het niets op en is ook zomaar ineens weer weg. Een ander belangrijk persoon is Bette, de vriendin van Jonathan, die ook telkens op een andere plek in een ander land is.

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van het verhaal vind maar er zijn wel wat andere dingen die me opgevallen zijn. Zo zaten er behoorlijk wat intertekstualiteiten in, verwijzingen naar in dit geval filosofen. Ik vond dat deze te plotseling kwamen. Ze leken te gemaakt, erin gestopt, en ze hoorden niet echt bij het verhaal.
Datzelfde heb ik ook een beetje met de flashbacks. Er zitten een heleboel flashbacks in naar de ziekte van Jonathan’s moeder, de ziekte van zijn broertje, hun dood, maar ook flashbacks naar Bette. Deze pasten wel erg goed in het verhaal, ze gaven het verhaal meer diepgang, maar ze kwamen wel heel erg plotseling en erg vaak achter elkaar. Dit houdt de spanning er wel in, maar het maakt het ook verwarrend.

Het boek bevat ook een aantal prachtige metaforen, zoals over klimop die een boom inneemt. Mooi gevonden en het komt uiteindelijk ook goed terug in het plot en het einde.

Ik kon me niet goed identificeren met de hoofdpersoon. Jonathan is nogal passief. Hij reist overal naartoe maar hij doet eigenlijk vrij weinig. Wanneer de Noor hem in elkaar slaat, slaat hij niet terug. Hij weet ook vaak niet wat hij moet doen, met als gevolg dat hij niets doet.
De Noor zelf vind ik goed weg gezet als karakter. Hij blijft interessant, mysterieus en dat is ook de bedoeling. Hij houdt het verhaal interessant.

Ik ergerde me een beetje aan het plot. Ik wilde schreeuwen ‘hebben jullie dan niks geleerd van de geschiedenis!’ want er zit een overduidelijke link naar de Franse revolutie (die wordt volgens mij ook letterlijk genoemd, maar dat weet ik niet helemaal zeker). Hierbij ergerde ik me vooral weer aan de passiviteit van Jonathan. Hij geeft aan dat hij het er niet mee eens is, maar hij doet er verder ook niets aan.

Ook is het niet echt een rond verhaal. Het begint zomaar op een punt en door de vele flashbacks weet je niet wat nu eigenlijk het heden is. Je weet ook niet hoe het afloopt. Het boek is afgerond, maar het verhaal nog niet. Dit is misschien niet heel erg duidelijk, maar dat was het boek voor mij ook niet.
Toch is het niet zo ‘ik wil weten hoe het verder gaat’, zoals ik zei, het boek is afgerond. Maar het verhaal is eerder een punt in tijd met verschillende tijdsprongen, dan dat het een begin en een einde heeft.

Ik denk dat dit alles is wat ik erover kan zeggen. Zoals ik al zei, ik vond het nogal een vreemd boek en ik kan het niet helemaal plaatsen. Ik ben benieuwd wat anderen ervan vonden. Heb je dit boek gelezen, dan zou ik het heel tof vinden als je hieronder een reactie zou geven. Je kunt ook andere recensies lezen als je op dit linkje klikt!

 

Advertentie

6 thoughts on “Review: Alles Hiervoor

  1. Vreemd is het boek zeker. Maar wel lekker vreemd. En wanneer je het laat bezinken dan vallen er steeds meer zaken op hun plaats waardoor de vreemdheid wat verdwijnt en er gaandeweg meer samenhang ontstaat. Ik vind het een boek dat nog wel even in mijn hoofd blijft dwalen.

    • Ja, daar heb je inderdaad wel gelijk in.. Ik heb nog steeds geen duidelijke mening over dit boek. Ik blijf het vooral vreemd vinden. Ik denk niet dat ik het boek ga herlezen, het was niet echt mijn ding. Maar goed dat je er zo positief over bent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s