Home » Recensies: Boeken » Review: In cold blood

Review: In cold blood

A12477uteur: Truman Capote
Titel: In cold blood
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 1965
ISBN: 9780141182575
Aantal bladzijden: 336
Gelezen: 16 – 28 mei
♥♥

Achterkanttekst:
“Controversial and compelling, “In Cold Blood” reconstructs the murder in 1959 of a Kansas farmer, his wife and both their children. Truman Capote’s comprehensive study of the killings and subsequent investigation explores the circumstances surrounding this terrible crime and the effect it had on those involved. At the centre of his study are the amoral young killers Perry Smith and Dick Hickcock, who, vividly drawn by Capote, are shown to be reprehensible yet entirely and frighteningly human. The book that made Capote’s name, In Cold Blood is a seminal work of modern prose, a remarkable synthesis of journalistic skill and powerfully evocative narrative.”
(bron)

Review:
Dit boek vertelt het verhaal van Perry en Dick, die zomaar zonder reden een gezin (man, vrouw, zoon en dochter) vermoorden. De hele stad is in rep en roer, zoiets kon nooit gebeuren in hun stadje, wie kon het hebben gedaan? Was het een van hen? Het verhaal verteld meerdere verhaallijnen. De mensen in de stad die hopeloos zijn en niet weten wat er is gebeurd, rouwend om hun verloren buren, de politie die het onderzoek doet, en het verhaal van Perry en Dick, de daders, die ermee weg lijken te komen. Het is een waargebeurd verhaal, naverteld door Truman Capote die er onderzoek naar gedaan heeft.

Het is interessant om zo’n soort verhaal te lezen op een andere manier. Meestal wanneer je een verhaal leest over een moord die opgelost moet worden, is het een who-dunnit waarbij je de hele tijd op het verkeerde spoor wordt gezet wie het nu gedaan heeft. Dat is nu niet zo, je weet dat Perry en Dick het hebben gedaan, de vraag is alleen: zullen ze gepakt worden?

Het is zo geschreven dat je zelfs medelijden krijgt met Perry. Hij lijkt dit allemaal niet te hebben gewild, en ook al is hij medeplichtig (hij heeft ten slotte de mensen ook vermoord) toch krijg je medelijden met hem, doordat je ook vanuit zijn ogen kijkt. Dat vind ik knap gedaan.

Verder vind ik het een interessant verhaal. Het was interessant om te lezen, al was het nogal langdradig. Ik zal nu verder geen spoilers geven maar over sommige zaken werd eindeloos doorgegaan en sommige dingen werden ook meerdere malen herhaald, vanuit verschillende perspectieven. Ik kreeg het gevoel ‘ja nu weet ik het wel, ga nu eens verder!’, waarna het nog verder duurde tot het verhaal verder ging.

Het is dus een interessant verhaal en ik vind het goed hoe de auteur de lezers medelijden weet op te wekken jegens een moordenaar. Maar het verhaal had veel korter gekund en het is jammer dat ze het zo langdradig hebben gemaakt, dat maakt het saai terwijl het geen slecht verhaal is.

Zie ook: Breakfast at Tiffany’s

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s