Home » Recensies: Boeken » Review: Frankenstein

Review: Frankenstein

801675Auteur: Mary Shelley
Titel: Frankenstein
Genre: Literatuur, classics
Taal: Engels
Jaar: 1818
ISBN: 9781853260230
Aantal bladzijden: 170
Gelezen: 18 – 24 april
♥♥♥

Achterkanttekst:
“Begun when the author was only eighteen and conceived from a nightmare, Frankenstein is the deeply disturbing story of a monstrous creation which has terrified and chilled readers since its first publication in 1818. The novel has thus seared its way into the popular imagination while establishing itself as one of the pioneering works of modern science fiction”
(Bron)

Review:
Dit is een klassieker die al een tijdje op mijn to-read list stond. Ik geloof dat we allemaal het verhaal van Frankenstein kennen, althans het monster van Frankenstein, Frankenstein als wetenschapper die een wezen creëert en het leven geeft, waar hij uiteindelijk bang van wordt en wat vervolgens gevaarlijk wordt.

Ik dacht, voordat ik dit boek ging lezen, dat het monster een vreselijk monster was dat iedereen die hij tegen kwam verslond – dat was het beeld dat ik er bij had. Maar dit klopt niet. Wanneer Frankenstein bang wordt van zijn eigen creatie, wordt het monster verdrietig en gaat het ervandoor. Hij wordt uiteindelijk wel slecht, dat klopt, maar eigenlijk wil het monster alleen maar begrepen worden en liefde vinden.

Dit is iets wat ik totaal niet verwacht had. Ik weet nog steeds niet of ik het nu beter vindt of niet, maar ik vind het in ieder geval interessant dat het een totaal ander beeld is dan ik had verwacht, het andere beeld heb ik, hoogstwaarschijnlijk, gezien op televisie of in films, en ik vind het interessant om te zien hoe media een oorspronkelijke tekst zo kunnen veranderen.

Goed, terug naar het verhaal. Het verhaal laat zien dat mensen bang zijn voor iets dat simpelweg anders is dan zij zijn. In het boek zit een prachtig stuk over het monster dat bij een gezinnetje aankomt. Hij helpt het gezin met eten verzamelen en sneeuw weg scheppen, raakt met hen vertrouwd zonder dat zij hem ooit te zien krijgen. Wanneer de kinderen weg zijn, blijft alleen de oude man uit het gezin in het huis. De man is blind en dus durft het monster op hem af te stappen. Het monster praat met de man (ja, hij kan praten, weer iets dat ik niet verwacht had) en de man laat hem zijn huis in. Ze hebben een erg fijn gesprek en de man zegt dat hij (het monster) altijd welkom is. Hij kan hem echter niet zien en wanneer de kinderen weer thuis komen, worden ze bang, verjagen ze het monster en gaan ze uiteindelijk zelfs verhuizen.

Het monster is eigenlijk vrij normaal, hij heeft dezelfde waarden als de oude man en ze liggen op één lijn. Pas wanneer zijn kinderen komen en het monster zien, wordt hij weg gejaagd. Ze zijn bang omdat hij anders is, en daarom wordt hij verstoten.

Verder is het gewoon een erg interessant en goed verhaal om te lezen. Je leest er vrij snel doorheen en het blijft continu boeien. Alleen aan het begin is het wat verwarrend, het begint met brieven, een man schrijft aan zijn zus over een verhaal dat hij van iemand heeft gehoord. Hier moet je even doorheen maar wanneer je echt in het verhaal zelf bent, is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Advertentie

One thought on “Review: Frankenstein

  1. Pingback: Halloween tips! | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s