Home » Recensies: Boeken » Review: Birk

Review: Birk

BirkAuteur: Jaap Robben
Titel: Birk
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 9789044532777
Aantal bladzijden: 255
Gelezen: 29 – 30 mei
♥♥♥

Ik wil uitgeverij de Geus en de club een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit recensie exemplaar!

Achterkanttekst:
“Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.”

Review
Dit boek gaat over Mikael, die zijn vader verliest in zee en daardoor alleen nog samen leeft met zijn moeder, Dora, en de buurman, Karl. Verder is er niemand op het eiland. Langzaamaan verlangt Dora dat Mikael de rol van zijn vader overneemt. Mikael is nog jong als zijn vader verdwijnt en hij groeit op zonder echt voorbeeld, behalve zijn moeder. Dit boek vertelt het verhaal van een eenzame jongen, die geen andere kinderen kent en uiteindelijk vriendschap sluit met een meeuw.

Toen ik hoorde over dit boek, wist ik niet zeker of ik het wilde lezen. De achterkanttekst klinkt interessant en het wekte mijn interesse, vandaar dat ik het boek aanvroeg. Ook kregen we meer informatie, over een moeder die haar zoon voor haar man aanzag, en ik was een beetje angstig dat het boek over incest of iets dergelijks zou gaan – dat was gelukkig niet het geval.

Birk vertelt het verhaal over Mikael en de relatie met zijn moeder. Het is interessant geschreven en op zo’n manier dat je met beide personages kunt meeleven. Het boek is geschreven vanuit Mikael en dus weet je precies wat hij denkt en voelt jegens zijn moeder en de andere dingen op het eiland, maar toch krijg je op een zeker moment toch wat sympathie voor de moeder, al gedraagt ze zich niet zoals ze zich zou moeten gedragen.

In het boek zit een heel mooi metafoor over meeuwen. Mikael gaat vaak naar het huis van mevrouw Augusta. Het huis staat leeg sinds zij is overleden, maar op een dag vindt Mikael in het bed van Augusta een meeuw die een ei gelegd heeft. De volgende keer dat hij daar is, is het ei uitgebroed en zit er een klein meeuwtje. Mikael komt nu nog vaker terug om het jonge meeuwtje eten te geven en ervoor te zorgen. De moeder meeuw wordt jaloers, haar kleine mag niet bij Mikael in de buurt komen. Dit representeert heel mooi de relatie tussen Mikael en Dora. Wanneer Mikael in de buurt komt van de zoon van visser die af en toe komt, wordt zijn moeder jaloers. Ook wordt de moeder uiteindelijk jaloers op het kleine meeuwtje. Dit stuk is echt prachtig in het boek verwerkt.

Verder leest het boek heel erg snel. Ik had het in één middag uit kunnen lezen als ik geen andere dingen te doen had. Het is gemakkelijk geschreven en daardoor leest het vlot.

Er gebeurt niet heel erg veel in het verhaal. Er zit geen actie in en erg spannend is het niet, maar je blijft toch doorlezen en het wordt op geen enkel moment saai. Het is eigenlijk een heel normaal leven dat ze leiden, maar er ligt iets dreigends op de loer waardoor het boek interessant blijft. Je wacht tot hun normale leventje een aparte wending krijgt.

Wil je weten wat anderen van dit boek vonden? Klik dan hier.

Advertentie

One thought on “Review: Birk

  1. Ik ben het met je eens dat er niet veel gebeurt in het boek (qua actie of spanning), maar dat het verhaal toch blijft boeien. Ik Mikaels hoofd (en ook bij Dora) gebeurt natuurlijk wel heel veel. En de verhaallijn van de jonge meeuw geven het boek inderdaad een diepere laag, erg mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s