Home » Recensies: Boeken » Review: The daylight gate

Review: The daylight gate

Auteur: JIMG_3653eanette Winterson
Titel: The daylight Gate
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Jaar: 2012
ISBN: 9780099561835
Aantal bladzijden: 224
Gelezen: 25 – 28 maart
♥♥

Achterkanttekst:
“A mysterious gathering of thirteen people is interrupted by a local magistrate. Is it a witches’ Sabbat?

In Lancaster Castle two notorious witches await trial and certain death, while the beautiful and wealthy Alice Nutter rides to their defence.

Elsewhere a starved child lurks. And a Jesuit priest and former Gunpowder plotter makes his way from France to a place he believes will offer him sanctuary.

But will it? And how safe can anyone be in Witch country?”
Review
Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk van Jennet Device die haar moeder en broer beschuldigde van hekserij, waardoor zij ter dood veroordeeld werden met nog een heleboel andere ‘heksen’. Waar Jennet dit heeft gedaan weten we niet, maar in dit boek speelt zij een belangrijke rol. Winterson noemt een mogelijke reden en vertelt het verhaal van Pendle Hill, Lancashire uit 1612. Het gehele onderzoek komt naar voren, evenals de verdenkingen van de andere heksen in het stadje en ook Gunpowder Plot, een samenzwering tot het opblazen van een kasteel waar de koning zich op dat moment bevond.

Genoeg historische context voor dit boek dus. Maar het verhaal gaat voornamelijk over Alice Nutter, al het gene dat ik hierboven heb genoemd, is meer achtergrond informatie en ook om Jennet een stem te geven. Het verhaal van Alice echter, staat meer centraal. Alice Nutter is een alchemiste die samenwerkt met John Dee, veel geld verdiend heeft en uiteindelijk werd beschuldigt van hekserij.

Voordat ik aan dit boek begon, en dit te horen kreeg, kreeg in interesse om het te lezen. Het verhaal van Alice Nutter (die dus ook echt bestaan heeft) en Jennet Device interesseerde me en ik hoopte er meer over te weten te komen als ik dit boek zou lezen.

Dit viel me echter tegen. Het verhaal zelf is nogal vlot geschreven, maar af en toe nogal kinderlijk en onwaarschijnlijk. Ik had een hoge literariteit verwacht dankzij de historie die erin schuilgaat, maar eigenlijk werd het meer een verhaaltje over heksen. De gebeurtenissen waren af en toe nogal ongeloofwaardig, zo kwam zelfs Shakespeare ineens langs die verder geen enkele rol in het verhaal had, maar wat gewoon even leuk leek om te vermelden.

Ik had ook meer verwacht van de reacties van anderen in de stad. Hoe kijken zij tegen de heksen aan? Maar het enige dat we te zien krijgen, zijn de heksen zelf, de ‘politie’ en de mensen die ze beschuldigen. Maar hoe zit het met de andere vrouwen in het dorp die (nog) niet zijn beschuldigd van hekserij?

Het idee was goed, het is een onderwerp waar, volgens mij, niet heel veel mensen veel van af weten en hekserij is wel een onderwerp dat vaak terug komt in jongeren literatuur. Het zou wel leuk zijn geweest om een wat meer voor volwassenen geschreven literair werk te lezen over heksen, hekserij en heksenvervolgingen, maar in plaats daarvan lijkt het eerder in de jongeren sectie te passen. (Op sommige stukken na dan, die ik er voor dat gemak uit zou halen, zoals een verkrachting).

Uiteindelijk dus maar 2 sterren voor het boek. Op zich was het verhaal niet heel erg slecht, zelfs met zijn ongeloofwaardige stukken. Het leest erg snel en best fijn, maar het is niet echt mijn ding en jammer genoeg niet wat ik ervan had verwacht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s