Home » Recensies: Boeken » Review: Daar is hij weer

Review: Daar is hij weer

AuteurIMG_3830Timur Vermes
Titel: Daar is hij weer
Genre: Humor, literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 978908542918
Aantal bladzijden: 319
Gelezen: 8 – 11 april
♥♥♥

Achterkanttekst:
“Zomer 2011. Adolf Hitler wordt wakker op een verlaten veld in Berlijn. Zonder oorlog, zonder partij, zonder Eva. Hij dwaalt rond in een volstrekt onherkenbare stad en al wie hij aanspreekt denkt dat hij een hilarische, sarcastische imitator is. In die hoedanigheid wordt Hitler een hype en begint hij zesenzestig jaar na zijn vermeende overlijden aan een televisiecarrière. En ook in deze eeuw weet der Führer het achteloze volk moeiteloos in zijn macht te krijgen…

Is het een satire? Een persiflage? Een waarschuwende parabel? In ieder geval heeft Timur Vermes een van de grappigste boeken van het jaar geschreven. Hij neemt de media en de cynische massa genadeloos op de korrel zonder aan spanning in te boeten. Slaagt Hitler, gesteund door YouTubefilmpjes en vind-ik-leuks, dit keer wél in zijn opzet?”


Review:
Ik was al een tijdlang zó geïnteresseerd in dit boek. Telkens als ik het ergens zag liggen, dacht ik: hey, die moet ik nog lezen! Toen ik een opdracht moest maken voor college over een boek dat iets uit de geschiedenis in een hedendaags jasje stopte, moest ik gelijk aan dit boek denken. Een perfect excuus om het te gaan lenen bij de bibliotheek!

Het gaat er dus om dat Hitler wakker wordt in de 21 eeuw. Iedereen denkt dat hij een imitator is, een hele goede. Zo goed zelfs dat hij op een televisieprogramma komt, zijn eigen show krijgt en steeds meer volgers krijgt – wat natuurlijk precies is wat hij wil.

Ik vind het verhaal erg goed bedacht. Ik vind het daarbij ook heel erg interessant dat het van oorsprong een Duits boek is – ik gok dat er een heleboel kritiek op is gekomen/zal komen. Al ontwijkt Vermes het onderwerp Joden zorgvuldig, wat slim is, maar wat het boek wel minder geloofwaardig maakt. Als hij dit niet ontweken had, was het boek waarschijnlijk een stuk controversiëler geweest, was er nog meer kritiek op gekomen en was het daardoor waarschijnlijk nog interessanter geworden als onderwerp van discussie. Maar goed, we zouden het over het verhaal gaan hebben.

Het boek loopt aan de ene kant vlot, aan de andere kant wat haperig. Het verhaal zelf is goed, interessant en leuk om te lezen. Hoe Hitler reageert op de nieuwe media, op dingen die veranderd zijn in Duitsland en op dingen die hij nog helemaal niet kent. Aan de andere kant probeert Vermes het geschiedenis aspect erin te blijven betrekken, wat natuurlijk ook wel logisch is. Toch vond ik dit af en toe te veel en te saai. Hitler houdt redevoeringen en denkt terug aan vroeger. Hij geeft argumenten over wat er toen goed was en wat niet. Ik vond het goed dat het erin zat, maar het had van mij wat minder gemogen. Deze stukken waren af en toe nogal saai.

De achterkant tekst vermeldt dat Hitler probeert aan de macht te komen, wat natuurlijk waar is. Ook in het boek zelf doet hij af en toe uitspraken als ‘wanneer ik weer aan de macht ben’. Verder komt hiervan niet echt veel van terug. Het blijft vooral in de televisiewereld. Waarschijnlijk is dit weer een veilige keuze, maar dat maakt het boek er niet sterker op.

Het lijkt nu alsof ik heel negatief ben over dit boek, maar dat is niet zo. Ik heb het 3 sterren gegeven, vooral vanwege het onderwerp dat mij erg aansprak, maar ook de uitvoering is leuk. Het is een leuk verhaal dat je zo uitleest (afgezien van wat ik net zei, de geschiedkundige stukken) en het is makkelijk geschreven. Het is humoristisch en leuk.

Dit boek is perfect voor discussie, dus als jullie dit boek ook gelezen hebben (en ook als jullie dat niet hebben) voel je dan vrij om je reactie achter te laten in de comments 🙂

Advertentie

2 thoughts on “Review: Daar is hij weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s