Home » Recensies: Boeken » Review: Saboteur

Review: Saboteur

Auteur:IMG_3646 Marte Kaan
Titel: Saboteur
Genre: Literatuur, korte verhalen
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
ISBN: 9789026323577
Aantal bladzijden: 144
Gelezen: 27 – 29 april
♥♥

Ik wil de uitgeverij Ambo en de leesclub Een perfecte dag voor literatuur bedanken voor dit recensie exemplaar.

Achterkanttekst:
Een jonge vrouw raakt verstrikt in een masochistische relatie met haar bazin, een gevangene gaat ten onder aan een fatale verliefdheid op een psychologie stagiaire en een gearriveerde relatietherapeute verbrandt ogenschijnlijk redeloos al haar perfecte schepen achter zich.

Met de personages uit ‘Saboteur’ ga je niet gezellig een borrel drinken. Het lijken heel gewone, keurige mensen, maar ondertussen broeit er van alles. Onbedoeld saboteren ze hun leven en worden ze onderhuids uitgehold door verlangens waarvan ze de aard niet kennen. Sommigen worden verteerd door jaloezie, anderen door spijt, rancune of andere ontwrichtende emoties. Een enkeling berust in zijn lot omdat hij onder ogen heeft gezien wat hij van het leven mag verwachten.

Review
Dit is meer een bundel dan een boek, het bevat 10 verhalen over verschillende personen in verschillende situaties, maar wel hebben ze allen iets gemeen: Ze willen iets anders, zijn niet gelukkig met het leven dat ze hebben. Ze hebben onderbewuste verlangens die langzaamaan naar boven drijven en alles op z’n kop zetten.

Zoals jullie misschien al wel wisten, ben ik niet echt een fan van korte verhalen. Keer op keer probeer ik het weer, maar ook bij dit boek is het me tegengevallen. Ik wil meer diepgang en meer kennis van de hoofdpersonen, wat drijft hen? Waarom doen ze wat ze doen en waarom doen ze bepaalde dingen juist niet? In korte verhalen is het moeilijk dit naar voren te brengen, er moet immers een verhaal verteld worden en vaak het liefst zonder te veel poespas.

De verhalen in deze bundel zijn stuk voor stuk uniek. Het zijn sterke verhalen waarin de personages telkens anders handelen dan je zou verwachten. Ze lijken heel normaal, voor de lezer in het begin van het verhaal, maar zeker ook voor de omgeving van het personage. Niemand weet dat er iets speelt, maar later komen we erachter dat het toch het geval is, en vaak is het dan te laat.
De personages komen sterk over, ze zijn bijzonder aanwezig en hebben een duidelijk doel voor ogen.

Ik vond het lastig dat ik ze niet altijd kon plaatsen. Zoals in het eerste verhaal; de vrouw heeft een hekel aan haar bazin, maar wanneer die vervolgens vraagt of ze bij haar op zolder wil komen wonen, doet ze dat zonder te aarzelen. Waarom? Ik kon me niet makkelijk in de personages verplaatsen omdat ze totaal anders handelden dan ik zou doen, en dat vind ik jammer. Toch is dit misschien wel de kracht van dit boek. Het is anders dan je verwacht en anders dan de meeste mensen zouden handelen (denk ik) en dat maakt het dan wel weer interessant. Maar zoals ik zei, ik had dit graag wat meer uitgediept gezien.
Bovendien waren de verhalen voor mijn gevoel niet helemaal af. Er bleven nog behoorlijk wat open plekken over en dat vind ik jammer. Een aantal open plekken vind ik niet zo erg, dan heb je nog wat dingen om over na te denken, maar hierbij was het soms echt onafgerond en dat was jammer.

De verhalen lezen ontzettend snel. Ze zijn spannend en je wilt weten hoe het afloopt, en voor je het weet zit je alweer in het volgende verhaal. Ze zijn een beetje te veel van het goede om allemaal achter elkaar te lezen, maar zo af en toe een verhaal is goed te doen.

Advertentie

One thought on “Review: Saboteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s