Home » Recensies: Boeken » Review: Niet voor de winst

Review: Niet voor de winst

IMG_3588

Auteur: Martha Nussbaum
Titel: Niet voor de winst
Genre: Literatuur, informatief
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
ISBN: 9789026326653
Aantal bladzijden: 213
Gelezen
: 12 – 14 januari
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
In het onderwijs heeft zich in de afgelopen decennia een stille crisis voorgedaan. Lang werd onderwijs gezien als de plek waar leerlingen kritisch leren denken en gevormd worden totr ontwikkelde en begripvolle burgers. Maar sinds we economische groei boven alles plaatsen, is ook het onderwijs erop gericht economisch bruikbare en productieve leerlingen af te leveren.

Deze kortzichtige focus op nuttige vaardigheden heeft ons vermogen om ons kritisch te verhouden tot autoriteit aangetast, heeft onze sympathie voor mensen die anders zijn gereduceerd en heeft ons vermogen om complexe mondiale vraagstukken te beoordelen beschadigd. Het verlies van deze basale vaardigheden vormt een ernstige bedreiging voor de democratie.

Met Niet voor de winst schreef Martha Nussbaum een overtuigend manifest tegen het streven om onderwijs te zien als gereedschap van het bruto nationaal product. Aan de hand van voorbeelden van onderwijsontwikkelingen in verschillende landen laat zij zien hoe een herwaardering van de geesteswetenschappen ertoe kan bijdragen dat leerlingen weer worden opgevoed tot mondige, democratische burgers.

Review
Normaal schrijf ik geen recensies van boeken die ik voor mijn studie lees, althans, niet van de studieboeken, de informatieve, omdat ik denk dat dat jullie niet zo veel zal interesseren (mocht dat wel het geval zijn, laat het me weten in de comments, dan zal ik dat vanaf nu wel gaan doen), maar dit is een boek dat ik eigenlijk wel met jullie wilde delen, dus vandaar dat ik nu een uitzondering maak.

Ik denk dat iedereen die iets met geesteswetenschappen doet, het wel eens ervaren heeft dat mensen hun neus ophalen bij het horen van de studie. ‘Wat kan je daar nou weer mee?’ is vaak de vraag die gesteld wordt. Ik heb het ook al zo vaak gehoord en ik word er eerlijk gezegd helemaal gek van. Met dit boek beschrijft Nussbaum het nut van de geesteswetenschappen. Niet iedereen moet economie gaan studeren, of iets wat direct winst op levert. De geesteswetenschappen leveren winst op op langere termijn, en dat is iets wat veel mensen niet inzien.

Nussbaum noemt in haar boek voorbeelden van scholen, de een richt zich vooral op economie en de ander biedt ‘creatievere’ vakken waar de leerlingen zich vrijer voelen. Ze laat het nut zien van deze vakken. De kinderen krijgen een betere ontwikkeling en een beter inlevingsvermogen in anderen. Het is goed voor hun opvoeding, en het is goed voor de toekomst.

Alles wat ik in dit boek las, leek me zo waar. Het lijkt er inderdaad op dat er wordt geknipt in de onderwijsinstellingen die niet direct voor winst zorgen. Maar gaat alles dan alleen maar om winst? Gaat kwaliteit niet meer boven kwantiteit? Het lijkt alsof in deze wereld alleen de financiële kant nog maar belangrijk is, en dat alles wat daar niet onder valt, er niet meer toe doet.

Aan al die mensen die zeggen: wat heb je daar nou aan! Stel ik voor, lees dit boek. Het zal je zienswijze veranderen en misschien komt het dan toch allemaal nog goed.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s