Home » Columns » Literatuur uit Lissabon

Literatuur uit Lissabon

IMG_3698

Waarom helemaal uit Lissabon? Waarom geen stukje over literatuur uit Parijs of literatuur uit Londen (die laatste zorgt voor een even leuke alliteratie, dus daar kan het niet aan liggen). Dat zal ik jullie vertellen. De studieverenigingen van Universiteit Utrecht zorgen ieder jaar voor een studiereis. Ontzettend leuk! En onze toffe vereniging Euphorion heeft besloten dat wij dit jaar naar Lissabon gaan!
Nu kun je als literatuurwetenschapper niet echt op vakantie gaan, en al helemaal niet met de studievereniging, zonder eerst op zoek te gaan naar literatuur uit dat land of nog beter: de plaats zelf. Hieronder volgen dus een aantal boeken die ik heb kunnen vinden, die zich afspelen in of rondom Lissabon, of boeken van Portugese schrijvers. Enjoy!

 Luís de Camões, Os Lusìados
De lusiaden zijn een boek van een Portugese schrijver, namelijk (god laat me dat niet nog een keer typen) Luís de Camões. Het zijn de scheepsverhalen en avonturen van Vasco da Gama. Klinkt dat bekend?
In ieder geval, ik heb een deel van dit werk al gelezen in mijn eerste blok. Het staat ook op de repertoire lijst, dus als ik het nu helemaal ga lezen, zijn dat gelijk 2 vliegen in één klap!
(bron)

Pascal Mercier – Nachttrein naar Lissabon
Dat dit boek over Lissabon gaat, spreekt denk ik wel voor zich. Volgens Goodreads is dit het verhaal van een leraar, die na het lezen van een boek van Amadeu de Prado, de trein pakt naar Lissabon om daar op zoek te gaan naar sporen van Prado.
Ik vind het in ieder geval erg interessant klinken.
(Bron)

Ferdinand Pessoa – The book of the disquiet

45974 Weer een boek van de repertoire lijst! Volgens Goodreads zei George Steiner het volgende over dit boek: “gives to Lisbon the haunting spell of Joyce’s Dublin or Kafka’s Prague.” Dat klinkt al veelbelovend, nietwaar?
Ik kan niet erg veel vinden over dit boek, wat me eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger maakt.. Het enige wat ik tot nu toe gevonden heb, is dat het boek een biografie is van iemand.

(bron)

Zijn jullie wel eens in Lissabon geweest? Of hebben jullie toevallig een van de bovenstaande boeken gelezen? Als je nog aanraders hebt: Graag! 🙂

Advertentie

5 thoughts on “Literatuur uit Lissabon

  1. Lissabon is een prachtige stad! Maar deze boeken ken ik niet. Wel heb ik me wel eens beziggehouden met de poëzie van de Portugese dichteres Ana Luísa Amaral (vertaald door Arie Pos). Echt de moeite waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s