Home » Recensies: Boeken » Review: Die verwandlung

Review: Die verwandlung

Auteur: Franz Kafka
Titel: De gedaanteverwisseling (Die verwandlung)
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 1912
ISBN: 9780553213690
Aantal bladzijden: 41
Gelezen: 19 Januari
♥♥♥

Zie ook: Het proces

(bron)
Review
Omdat ik van dit boek geen achterkanttekst heb (ik heb hem gelezen in een bundel met de verzamelde werken van Kafka) zal ik eerst vertellen waar het boek over gaat.
Het verhaal gaat over Gregor, die op een ochtend wakker wordt en die dan ontdekt dat hij in een reusachtig insect is veranderd. Zijn ouders zijn nu bang voor hem, en hij kan niet meer de dingen doen die hij altijd deed.

Als je dit zo leest, dan klinkt het als een vreemd verhaal. Toegegeven: Dat is het ook. Maar dat is Kafka. Wat ik interessant vind aan dit verhaal, is dat het er niet over gaat hoe het komt dat hij in een insect is veranderd of dat dat zelfs maar besproken wordt. Hij wordt gewoon op een dag wakker en dan is het. Oh. Help. Ik ben een insect. Zijn ouders zijn bang voor hem, maar ze vinden het niet vreemd en vragen niet naar het waarom of het hoe. Het lijkt erop dat dit niet belangrijk is in de werken van Kafka. Net als in het proces, staat de vraag waarom iets gebeurt niet centraal. Het is nu eenmaal gebeurd, goed, en hoe gaan we nu verder, dat is waar het om draait.

Dat is waar het om gaat. De vervreemding van Gregor. Hij raakt vervreemd van zichzelf (hij herkent zichzelf niet meer terug, nu hij een insect geworden is), maar ook van zijn ouders. Ook zij herkennen hem niet meer en stoten hem af. Hij is nu helemaal alleen en in zekere zin verwijst dit ook naar het leven van Kafka zelf.

Het was een vreemd verhaal, maar wel erg leuk om te lezen en zeker interessant om te analyseren.

Advertentie

9 thoughts on “Review: Die verwandlung

  1. Klinkt wel interessant! Ik heb ooit eens een boek gelezen over een meisje dat veranderde in een vlieg die opgesloten zat in de kleedkamer van de jongens. Dit was eerder een komisch boek en het was natuurlijk bedoeld om te lezen wat er achter gesloten deuren gebeurd in de jongenskleedkamer. Je hebt me in ieder geval wel nieuwsgierig gemaakt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s