Home » Recensies: Boeken » Review: Roland Barthes by Roland Barthes

Review: Roland Barthes by Roland Barthes

IMG_3436

Auteur: Roland Barthes
Titel: Roland Barthes by Roland Barthes
Genre: Literatuur
Taal: Engels:
Jaar: 1975
ISBN: 0520087836
Aantal bladzijden: 187
Gelezen: 14 – 29 december
♥♥

Achterkanttekst:
Roland Barthes, Susan Sontag wrote, was “the most consistently intelligent, important, and useful critic… to have emerged anywhere.” But who was the man behind the literary figure? The beginning of an answer can be found in the pages of Roland Barthes by Roland Barthes, a unique autobiography and Barthes’ most original work, in which the subject of commentary is none other than the commentator himself. Brilliant and playful, Roland Barthes by Roland Barthes combines the personal and the theoretical to reveal the author’s tastes, his habits, his passions and regrets – stratling fragments of a life made of words.

Review:
Dit is een boek dat we gingen lezen in college. Het is een autobiografie (althans, ik heb net een essay van 800 woorden afgerond met de vraag of dit wel of geen autobiografie is, maar laten we voor het gemak zeggen van wel) en het is niet een boek dat ik zelf zou uitkiezen om te gaan lezen.

Ik ben ook behoorlijk lang bezig geweest met het uitlezen van dit boek. Dat komt doordat het geen lopend verhaal is, het zijn allemaal korte fragmenten, gesorteerd op alfabet en omdat de onderwerpen telkens veranderen is het soms lastig om je aandacht erbij te houden. De meeste fragmenten zijn ongeveer 1/3e van een pagina, dus het zijn ook maar korte stukjes.

Het is niet zo dat het niet interessant is. Ik vond het wel een interessant boek, maar het is denk ik leuker als je al wat meer van deze auteur af weet. Ik had natuurlijk wel van hem gehoord, maar ik had nog niets van hem gelezen, en dan is het ook niet zo interessant om een autobiografie te lezen.

Roland Barthes geeft in dit boek zijn mening over de meest uiteenlopende zaken; je zou bij een autobiografie waarschijnlijk verwachten dat je zijn hele levensverhaal te horen krijgt, maar dat is hier niet het geval. Je leest allemaal korte stukjes die gaan over wat hij ergens van vindt. De meeste onderwerpen hebben met de taal, de auteur of lezen te maken.

Dit boek is zeker interessant studiemateriaal, voor als je meer wilt weten over Barthes of als je wilt kijken naar verschillen tussen autobiografieën is dit erg handig. Wanneer je echter even een boek wilt lezen, zou ik dit boek zelf niet zo snel uitkiezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s