Home » Recensies: Boeken » Review: De drie levens van Tomomi Ishikawa

Review: De drie levens van Tomomi Ishikawa

IMG_3558

Auteur: Benjamin Constable
Titel: De drie levens van Tomomi Ishikawa
Genre: Literatuur
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
ISBN: 9789046815885
Aantal bladzijden: 304
Gelezen
: 14 – 15 januari
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
Tomomi Ishikawa is dood en haar beste vriend Ben erft haar laptop. Daar staan wonderlijke aanwijzingen op en Ben denkt dat er meer achter haar zelfmoord zit. Tomomi leidt hem naar pakketjes die ze voor hem heeft verstopt op vreemde plekken in Parijs: onder een bankje in een onbekend park, in een verlaten metrostation en in een beroemd beeld van stilstaande klokken. Na de uitgebreide speurtocht door Parijs, voert ze hem op een nog spannender tocht naar New York. Ben put troost uit deze afleiding maar als hij in New York vermoedt dat iets niet klopt, wordt de sfeer grimmig. Wat wil Tomomi van hem? Wordt hij vermaakt of bespeeld?

Review:
Toen ik een mail kreeg van Cathelijne van Notjustanybook, met daarin de boeken die we konden gaan reviewen, wekte dit boek gelijk mijn interesse. Een speurtocht, opgezet door iemand die zelfmoord heeft gepleegd. Het klonk interessant, vernieuwend en het was een boek dat ik heel graag wilde lezen.

Op de voorkant, onder de titel staat vermeldt: ‘Een raadselachtige en aangrijpende roman‘, en dat is helemaal waar. Tomomi (ook wel Vlinder genoemd) laat Ben allerlei foto’s en verhaaltjes achter op haar laptop. Er staan dingen op die uit een encyclopedie lijken te komen, maar enkele mappen zijn angstaanjagend en Ben wil er meer van weten.

Op geheimzinnige plaatsen laat Vlinder raadsels achter die Ben op moet lossen en die hem naar een volgende aanwijzing zullen helpen. Of naar een van de verhalen van Vlinder.

De raadsels zijn leuk geschreven en je wordt helemaal meegevoerd in de zoektocht naar Vlinder’s schatten. Ik werd erg nieuwsgierig naar wat die schatten waren en waarom ze Ben voor deze taak had gesteld. Het was leuk om hem te volgen door Parijs en door New York, er kwamen leuke weetjes over de stad in terug en ook dat vond ik erg leuk. Maar het leukste was dat je mee ging denken met Ben, omdat je hem wilde helpen.

Ik vond het ook erg leuk dat het boek naar zichzelf refereert. Er zitten een aantal stukjes in waarin Ben het heeft over het boek dat hij gaat schrijven over deze zoektocht, waarin hij dan de brieven van Vlinder zou verwerken. En je raadt het al; dat is het boek dat je in handen hebt. Sowieso, Benjamin Constable, de auteur van dit boek, is zelf de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is degene die de raadsels moet vinden en oplossen. Erg leuk bedacht.
Ook zijn er een aantal leuke intertekstualiteiten te vinden, wat ik als literatuurwetenschapper natuurlijk helemaal geweldig vind. Er wordt onder andere verwezen naar Don Quichot (Vlinder zegt iets in de trant van, ik hoop dat de reuzen die je verslaat enkel windmolens zullen zijn), naar Wide Sargasso Sea en nog naar andere bekende werken.

Wat ik wel een tikkeltje jammer vond, was dat ik de ontknoping al aan zag komen (en ik denk de meesten wel die dit boek lazen). Ik zal er verder niet te veel over zeggen, maar ik had mijn vermoedens al vanaf de eerste pagina’s van het boek en uiteindelijk bleek dat te kloppen. Dat vond ik iets minder, maar het was niet heel erg storend.
Het einde daarentegen vond ik wel heel erg verrassend. Wederom een intertekstueel verband dat hier erg mooi en verrassend in verwerkt werd.

Ik geef het boek 4 sterren; het was een goed boek over een leuk onderwerp dat ik nog niet eerder ben tegengekomen. Het is leuk geconstrueerd, met hints en raadseltjes en het was leuk om Ben te volgen in zijn zoektocht. Wat heeft Vlinder achtergelaten?

Ik bedank Not just any book en uitgeverij Nieuw Amsterdam voor dit recensie exemplaar!

Wil je lezen wat anderen van dit boek vonden? Kijk dan hier op de pagina van de leesclub ‘een perfecte dag voor literatuur!’

Advertentie

5 thoughts on “Review: De drie levens van Tomomi Ishikawa

  1. Hahaha ja je gebruikt wel heel vaak ‘leuk’. Maar leuke review! 😉 Ik vind het alleen fijner als dit soort boeken wel iets serieuzer zijn, want ik vind het denk ik niet erg geloofwaardig.. Maar het klinkt wel interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s