Home » Recensies: Boeken » Review: Yvain ou le chevalier au lion

Review: Yvain ou le chevalier au lion

IMG_3170

Auteur: Chrétien de Troyes
Titel: Ywein, de ridder met de leeuw (Yvain ou le chevalier au lion)
GenreLiteratuur, hoofse roman
Jaar: 1175
ISBN: 9789028250215
Aantal bladzijden: 170
Gelezen: 13 oktober
♥♥♥♥

Review:
Dit is een hoofse roman uit de middeleeuwen. Omdat ik een boek heb met een gebonden kaft, zal ik hier wel even kort vertellen waar het verhaal over gaat. Het verhaal gaat over de ridder Ywein, die een verhaal hoort van Calogrenant. Hij vertelt over een mysterieuze bron waar hij water overheen gooide, en vervolgens een ridder moest bevechten en verloor. Yvain besluit om dit ook te gaan proberen. Hij verslaat de ridder echter, en wordt verliefd op de koningin van het kasteel waar de ridder vandaa kwam. Uiteindelijk trouwen ze, maar wanneer Calogrenant en de koning op bezoek komen, vraagt Calogrenant of Yvain terugkomt vanwege ‘de spelen.’ Hij gaat, maar krijgt van zijn vrouw de opdracht binnen één jaar terug te zijn. Hierna volgen een hele reeks avonturen.

Dit is de eerste hoofse roman en het eerste ridderverhaal dat ik gelezen heb. Ik geloof wel dat ik lang geleden, toen ik nog op de basisschool zat, de verhalen van Arthur gelezen heb, maar daar kan ik me vrij weinig van herinneren, dus noem ik dit verhaal gewoon het eerste. Het is overigens ook het eerste ridderverhaal dat geschreven is, Chretièn de Troyes is begonnen met de ridderromans. Ik wil al zijn verhalen nog lezen, maar dat terzijde.

Ik vond het een spannend, leuk verhaal. Ook was het ontzettend mooi geschreven en de taal die de ridders praten is echt prachtig. Het is mooi dat dit in de vertaling hetzelfde is gebleven.

Er gebeurt ook een heleboel in het verhaal. Het verhaal over de bron, Yvain die op zoek gaat naar de bron, de ridder verslaat, het hart van de koningin probeert te winnen, de spelen, de reis en alle andere heldendaden die Yvain doet wanneer hij terug bij zijn vrouw probeert te komen. Er is geen moment rust en dat houdt het verhaal spannend.

Ik vertelde eerder al dat ik zo veel zin had om dit verhaal te lezen, en ik heb het ook met plezier in één middag uitgelezen.

Wat kan ik er nog meer over zeggen.. Het is gewoon een spannend ridderverhaal, en ik geloof dat alle ridderverhalen eenzelfde strekking hebben. Desalniettemin is het leuk om ze te lezen, en denk ik dat ze ook leuk blijven. Als je er maar niet zo veel gaat lezen als Don Quichot gedaan heeft..

Advertentie

2 thoughts on “Review: Yvain ou le chevalier au lion

 1. Hoi! Dankjewel om eens even naar mijn blog te gaan kijken, er staat nog niet veel op, maar ik heb wel al wat ideetjes 🙂 Jouw blog ziet er heel leuk uit, ik ga snel een inhaalbeweging doen met je posts 😉
  Literatuurwetenschap klinkt ook echt tof om te doen, en ik ben natuurlijk de eerste om je die minor Frans aan te raden 😉 Het is vaak wel zwaar – vooral de taalkunde- en grammaticavakken phoe! – maar de literatuur maakt (vaak) alles goed! Ik ben toevallig net ook iets aan het lezen van Chrétien de Troyes voor mijn vak Franse Middeleeuwse literatuur, namelijk Perceval ou le conte du Graal. Ik zit nog niet ver, maar het leest wel goed, ik hou wel van die hoofse literatuur!

  • Haha dankjewel, dat is leuk om te horen 🙂
   Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat posten, ik zag inderdaad net je stukje over de hoofse roman, ik heb er ook net op gereageerd, voor ik deze reactie zag 😛
   Ja literatuurwetenschap is echt een droom die uitkomt 🙂 Ze zouden echt flyers in de bibliotheek moeten ophangen, dan weet iedereen die van lezen houd gelijk welke studie ze moeten kiezen, haha! Ja, ik heb het nu ook al wel heel erg druk, dus ik weet niet of ik er wel de tijd voor heb. Maar ik ga het zeker proberen 🙂
   In ieder geval, succes met je blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s