Home » Overige » Patrick Ness: ”Do not take readers for granted”

Patrick Ness: ”Do not take readers for granted”

Patrick Ness over schrijven, lezers, waarheid en geloof.

Zaterdag 9 november was het geregeld: Uitgeverij de Geus had geregeld dat wij van de leesclub Een perfecte dag voor literatuur kaartjes kregen voor de Antwerpse boekenbeurs én ze hadden een meeting geregeld met Patrick Ness, de schrijver van 7 minuten na middernacht.

Patrick Ness is een auteur die schrijft voor tieners zoals hij zelf was. Hij wil iets schrijven wat hij zelf ook met plezier of met verdriet leest, anders is het hypocriet te denken dat andere mensen het boek goed zullen vinden, zo zegt hij. Dan heb je gewoon geen kans. Als hij het einde van 7 minuten na middernacht niet met pijn en moeite had geschreven, was het boek niet zo goed geworden. Hij wilde echte, eerlijke emoties in het boek verwerken.

interview

Hij vindt het ook belangrijk dat je je lezers niet for granted moet nemen. Sommige auteurs schrijven wat ze denken dat anderen willen lezen. Maar volgens Patrick moet je schrijven wat je zelf wil schrijven.
Hij noemt als voorbeeld alle vampier boeken die nu de ronde doen. Ze hadden bedacht dat mensen dat wilden lezen, wat uiteindelijk ook gedaan werd, maar er was niemand die in eerste instantie had gevraagd om boeken over vampiers.

Patrick wil in het verhaal vertellen dat een verhaal limieten heeft. Iemand is niet één verhaal. Er zijn andere dingen die ook waar zijn. Wanneer een kind blij is, denkt het dat het de rest van zijn leven blij zal zijn. anneer een kind verdrietig is, zal hij denken dat hij dat altijd zal blijven. Maar zo werkt het niet, een verhaal heeft meerdere waarheden. Wat is nu eigenlijk dé waarheid?

Als voorbeeld vertelt hij een verhaal uit zijn eigen jeugd. Hij liep over straat, toen er ineens een oude vrouw in een auto hem aanreed op een kruispunt. Tussen hen in zat nog een fietser, wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat Patrick niet aangereden werd. De vrouw in de auto reed om de een of andere reden door, en zo werd Patrick als het ware vooruit geduwd door de auto, met de fiets tussen hen in.

Hij vroeg zich af of de omstanders, die het hadden zien gebeuren, maar niet konden doen, het verhaal zullen vertellen. Ze zullen het niet allemaal vertellen, want iedereen onthoud het verschillend. Zo komen er meerdere waarheden, die niet direct fout hoeven te zijn.

Patrick vind geloof ook erg belangrijk, en dit komt in 7 minuten na middernacht ook naar voren. Het tweede verhaal dat het monster vertelt gaat hierover, maar natuurlijk geldt het ook voor Conor en zijn moeder, die beide willen geloven dat ze beter zal worden.
Als je in een God gelooft, dan gaat het niet om die God. Het gaat om het geloven. Dan maakt het niet meer uit wie of wat God dan moge zijn, dat je er in gelooft is genoeg.
In het verhaal wordt gezegd Als je gelooft, is ze voor de helft al beter geworden. Patrick zegt dat je dit niet te letterlijk moet nemen, want het is natuurlijk niet helemaal waar. Wel is het geloven erg belangrijk, want als je nergens meer in gelooft dan heb je ook geen kans meer.

Je kunt in één ding geloven, maar je kunt ook in iets anders geloven dat totaal het tegenovergestelde hiervan is. Dit is volwassen worden, volgens Patrick Ness.

IMG_3428

Over 7 minuten na middernacht
7 minuten na middernacht gaat over verlies en loslaten. Conor zijn moeder heeft kanker. Hij kan er niet tegen dat iedereen hem anders behandeld dan eerst en dat ze hem met medelijden aankijken.
Op een nacht, 7 minuten na middernacht, komt het monster. Maar het is niet het monster uit zijn nachtmerries. De nachtmerries die hij aan niemand kan vertellen. Het monster vertelt Conor drie verhalen. En dan is het Conor’s beurt. Nu moet hij een verhaal vertellen. Zijn verhaal. De waarheid.

Het boek 7 minuten na middernacht is een idee van Siophan Dowd. Zij was iemand die het belangrijk vond dat tieners en kinderen serieus genomen worden. Ook vond ze humor erg belangrijk. Patrick kreeg de opdracht om het verhaal van Siophan af te maken, iets wat hij eerst niet wilde doen. Hij wilde geen memorial schrijven, maar een verhaal. Een verhaal dat Siophan ook had willen lezen, wat zij had willen schrijven. Ze had zelf nog maar 1000 woorden geschreven, over Conor, Lily en een boom. Patrick wilde complete vrijheid hebben in het schrijven van het boek, wat hij uiteindelijk ook gekregen heeft.

In het verhaal wordt Conor niet duidelijk beschreven. Je krijgt geen beeld van hoe hij er uit zien, en ook in de tekeningen is hij een undefined personage. Dit heeft Patrick expres zo gedaan, omdat hij wil dat kinderen zich makkelijker er mee kunnen identificeren. It’s easier to fit.

Hij heeft er een bekende Engelse mythe in verwerkt, die van The green man. Hij had bedacht wie Conor zou bellen als hij het moeilijk had. Het moest een masculien iemand zijn, een soort vaderfiguur. Maar Conor’s vader was een deel van Conor zelf en dat was niet goed. Het moest afstand zijn. Ook moest het een beetje eng zijn, en zo kwam uiteindelijk het monster, alias The green man naar voren in het boek.

Het review van het boek: 7 minuten na middernacht komt 30 november online.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s