Home » Showcases » Showcase Sunday!

Showcase Sunday!

Hoi allemaal! Vorige week meldde ik jullie dat ik ben gestopt met mijn boek-koopverbod. De reden daarvan is.. nou eigenlijk deze week. Ik moest deze week een aantal (nee, veel) schoolboeken kopen, waarvonder ook literatuur, en zo wordt mijn boekenkast nóg verder uitgebreid. (wat verschrikkelijk). Hierdoor wordt het steeds lastiger om alle boeken te lezen, aangezien het er toch wel meer worden. Dus ik hou er voor nu nog even mee op. Goed, deze week een gevulde showcase!  Benieuwd? Lees dan verder!

Bought

IMG_3430

Ik begin met deze twee boeken. Het zijn boeker college nodig heb, en die ik na het tentamen even snel heb gekocht in Savannah Bay, de boekhandel in Utrecht waar onze boeken voor literatuurwetenschap te koop zijn. Ik kende beide boeken niet, en ook de auteurs zijn nieuw voor me. Ach, dat is alleen maar leuk, nietwaar?

Het eerste boek heet traveling on one leg en is geschreven door Herta Müller. Dit boek heeft een nobelprijs gewonnen. en dat is niet niets. De hoofdpersoon in dit boek, Irene, is geboren in Duitsland, maar haar ouders komen uit Roëmenie. Het boek gaat over Irene en haar relaties met drie mannen: Franz, Stefan en Thomas. Irene voelt zich niet thuis in Duitsland maar ze voelt zich ook niet Roemeens. Ze leeft onder een dictatuur en en ze heeft het gevoel alsof niets is zoals het hoort. Irenes vervreemding staat centraal in dit boek.
Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet denken, dus ik denk dat ik het maar gewoon moet gaan lezen. Het is niet een soort boek dat ik vaak lees, maar dat maakt het juist interessant. De kaft van dit boek spreekt me wel aan, wat een prachtige omslag!

Het andere boek is van Luigi Pirandello en heet One, No one & one hundred thousand. Het boek gaat over Vitangelo Moscarda die in een identiteitscrisis komt wanneer zijn vrouw zegt dat zijn neus scheef staat. Hij komt erachter dat hij zichzelf eigenlijk helemaal niet kent. Hij raakt verstrikt in zijn gedachten en komt uiteindelijk tot de conclusie dat hij niet één persoon is, maar honderdduizend individuen.
Vinden jullie dit al net zo interessant klinken als ik? Ik word erg nieuwsgierig naar dit boek!

IMG_3436

Een ander boek dat ik nog bij Savannah Bay heb gekocht is BarthesRoland Barthes by Roland Barthes. Het is een autobiografie van (3x raden..) Roland Barthes over allerlei dingen uit zijn leven. Wie was de man achter het literaire figuur? Hij vertelt alles zelf, met interessante uitspraken en anekdotes.
Ik ben meestal niet zo van de autobiografieën, maar ik heb het boek doorgelezen en het lijkt me wel een goed boek.


IMG_3433

Dan zijn er nog 3 boeken binnen gekomen die ik op awesomebooks had besteld. De eerste daarvan is Everything is illuminated van Jonathan Safran Foer. Ik heb van dit boek de film al gezien, maar ik moet voor a.s. maandag dit boek uit hebben. Het gaat over een jongen (volgens mij heet hij ook Foer, maar dat weet ik niet 100% zeker) die dankzij een gezin in Duitsland op zoek gaat naar informatie over Augustine, de vrouw die zijn grootvader uit de handen van de nazi’s heeft gered.
Ik vond het een hele indrukwekkende film en ik ben ook erg benieuwd naar het boek. Hij staat al langer op mijn to read lijstje en nu heb ik eindelijk een goed excuus om het boek te kopen en te lezen!

Het tweede boek is Madame Bovary van Gustave Flaubert. Dit is het enige boek die ik niet voor school nodig heb. Nu wil het zo zijn dat als je bij awesome books 2 of meer boeken besteld, je gratis verzending hebt, en dat het boek wat ik zometeen ga bespreken, het laatste boek was dat ik nodig had. Ik wil Madame Bovary al een tijdje lezen dus besloot ik deze erbij te bestellen.
Wat ik van het boek weet is dat de hoofdpersoon in dit verhaal Madame Bovary, een minnaar is en daar openlijk voor uit komt. Ze vindt het geweldig. Dat is interessant omdat in de tijd dat dit boek geschreven werd, dit echt taboe was. Het was echt not done en het boek werd daarom ook afgekeurd. Dat is een van de redenen dat ik het boek graag wil lezen. Ook was een van mijn docenten er erg enthousiast over, dus dat is een goede reden om het te lezen.

Het andere boek is Reveries of the solitary walker, van Jean-Jacques Rousseau. Ook deze moet ik voor maandag lezen, maar ik ben nog niet begonnen, dus zal ik wel even kijken wat er op de achterkant staat.
In the two years before his death in 1778, Jean-Jacques Rousseau composed the ten meditations of Reveries of the solitary walker. Combining philosophical argument with amusing anecdotes and lyrical descriptive passages, they record the great French writer’s  sense of isolation and alienation from a world which he felt had rejected his work. As he wanders around Paris, gazing at plants and day-dreaming, Rousseau looks back over his life in order to justify his actions and to elaborate on his ideal of a well-structured society fit for the noble and solitary natural man.
Als ik dit zo lees, krijg ik ook een beetje het idee dat het een soort autobiografie is. Ik weet niet of dat daadwerkelijk het geval is, ik krijg er een heel ander beeld bij dan bij het boek van Barthes. Het klinkt als een goed boek.

IMG_3460

 

Goed, ik heb nog één boek gekocht dat ik niet nodig had voor mijn studie. Althans, niet direct.. Ik kwam op de boekenbeurs dit boek tegen: Verzameld werk van Franz Kafka. Voor maar €15,-!!
Ik zag eerst de gedaanteverwisseling voor €7,50 en die wilde ik eigenlijk kopen. Toen zag ik Het proces, waar ik eerder al een review van schreef, voor €12,50. Ik twijfelde of ik ze beide mee zou nemen, en toen zag ik dit boek staan. Het bevat deze twee werken en dan nog 10 anderen.. Ik ga nog even onderzoeken of het echt alle werken zijn, maar het zijn 1071 pagina’s dus ik denk van wel. Ik ben echt heel erg blij met dit boek!

 

Borrowed
IMG_3437

Ik heb één boek geleend, en dat is het leven van teksten. Ik weet niet of dit voor jullie heel erg interessant is, maar ik moet dit boek ook lezen voor college, en mijn zus had hem vorig jaar ook nodig, dus die had hem al staan. Ik vind het een interessant en leuk studieboek, dus ik noem hem hier ook nog even snel. Ik denk niet dat ik hier van een review zal schrijven, want ik denk niet dat jullie dat waarderen, maar als ik het mis heb, zet dan even een reactie in de comments, dan doe ik het misschien toch wel.

 

 

 

Overig:

Dan heb ik nog een boek ‘gekregen’ deze week, en dat is Erik of het klein insecten

IMG_3426boek. Zoals jullie natuurlijk allemaal weten is Nederland Leest weer begonnen, en kun je dit boek gratis ophalen in de bibliotheek.

Ik ben blij dat de kaft dit jaar zo mooi geworden is. Ik deed een aantal weken geleden een tag over de lelijkste kaften van boeken, en daar zitten die van Nederland leest altijd tussen. Maar hee, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, een gratis boek is altijd leuk! Desalniettemin vind ik de kaft dit jaar heel erg geslaagd.
Ik heb dit boek nog niet gelezen, en er staat niets op de achterkant, dus ik weet eigenlijk niet waar het over gaat. Ik krijg een beetje een beeld als bij het boek De kleine Johannes van Frederik van Eeden, maar we zullen het zien!
In ieder geval: Bedankt Nederland leest, voor dit boek!

Advertentie

2 thoughts on “Showcase Sunday!

  1. De meeste boeken ken ik niet, maar ‘Erik” van Godfried Bomans wel. Hij heeft het volgens mij nog voor de tweede wereldoorlog geschreven en ik moest het in 1959 lezen voor mijn eindexamen MULO!
    Het is tijdloos!
    Henk van Oosterwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s